HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CAPUCIJNERS / KAPUCIJNERS

 

capucijners aan de struik

De capucijner of kapucijner is een plant die behoort tot de erwten. Een andere naam voor de kapucijner is velderwt. Oudere veel gebruikte benamingen zijn: schokkererwt, vale erwt en grauwe erwt. In het leger werden kapucijners vaak raasdonders genoemd. De Texelse bijnaam is grauwe ganzen. bloem capucijnersMaar de bloemen zijn net zo kleurrijk als de doppen van de capucijners.

 

CAPUCIJNERS ZIJN VERS VAN DE VELD HET EINDE

Nu is er bijna niets lekkerder dan verse kapucijners. Gewoon doppen en koken in weinig water met wat suiker. Als ze bijna gaar zijn nastoven in wat boter en dan zeezout erover (kooktijd varieert van 10 minuten tot 3/4 uur).

Verse Capucijners

Verse Capucijners

 

Maar de meeste kapucijners worden gedroogd in Nederland gegeten.capucijners droog Het was voor iedereen betaalbaar. Dus is het een van de vaste ingrediënten in het traditionele Hollandse menu. Ze zijn gemakkelijk te verbouwen, simpel te drogen en lang te bewaren. Als er niets meer te eten was waren er altijd nog gedroogde bruine bonen en kapucijners.Kapucijners gekookt

Daarom vindt men deze in vele typerende streekgerechten.

Oer Hollandsche soldaten- of zeemansmaaltijd.

Nodig:

  • 500 gram gedroogde kapucijners
  • Zout
  • Stuk bacon ( ¼ kilo)
  • 125 gram reuzel (of boter)
  • Peper
  • Wat suiker
  • 2 ui ( in dunne plakken gesneden)
  • 2 bewaarappels ( meestal dus zure, ook in plakken gesneden)
  • ½ kilo aardappels ( geschild)
  • ¼ kilo dun uitgesneden ham of licht gerookt spek
  • Augurkjes
  • Zilveruitjes
  • Citroen in dunne schijven
  • Piccalilly
  • Grove mosterd
  • Eventueel tomatenketchup
  • Sambal

Week de kapucijners . na ze gewassen te hebben , zeker 12 uur voor in ruim water.

Spoel de kapucijners daarna na en gooi het weekwater weg. kapucijners kokendBreng de kapucijners in ruim water aan de kook. Voeg wat hout-as bij het kookwater. Voeg na een uur ook nog wat zout toe en kook de Kapucijners helemaal gaar ( afhankelijk hoe oud ze zijn minimaal 1 ½ uur).

Snij halverwege het koken de bacon in zeer fijne plakjes. Bak deze in wat reuzel uit tot ze knappend zijn. Bak de uien in een andere pan met ook wat reuzel bruin. Strooi er zout, peper en wat suiker over. Bal dan in de rest van de reuzel de appelschijven bruin met ook wat suiker en heel weinig zout ( men kan naar smaak kaneel of nootmuskaat er over strooien).

Kook de aardappels in wat zout water in plakken gaar ( maximaal 15 minuten).

Zet alles op tafel, met een bakje .

Uitgesneden ham of spek in rolletjes, de mosterd, het zuur, piccalilly, tomatenketchup  en  mosterd apart erbij.

Grove Mosterd

Plakjes citroen bij de gekookte en afgedropen kapucijners en de uitgebakken plakjes spek langs de rand. Vaak wordt er ook nog roggebrood met wat spekvet bij gegeten. Peper versgemalen over de kapucijners vind ik lekker, net zoals een lik sambal. Sommigen willen er azijn bij, maar je kan ook het vocht uit de zure augurken of zilveruitjes gebruiken.

schotel kapucijners

Trouwens bij ons thuis aten we er  ingelegde schijven komkommer bij en met geelwortel in zoetzuur ingelegde bloemkool met uitjes bij.

 

TRADITIONELE HOLLANDSE GERECHTEN OP NEDERLANDS DIS

kapucijners in pot

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>