HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

CICHOREI een oude groente en nog meer UIT DE NATUUR OF JE TUIN

 

wilde cichorei

Cichorei is een nu inheemse, en als het niet bloeit een niet opvallende plant die wel 1.20 hoog kan worden. In Friesland noemt men de plant Sûkerei. Oorspronkelijk komt de plant uit het Middellandse zee gebied maar rond de jaartelling kwam deze hier waarschijnlijk al voor,  dus wordt nu tot de inheemse soorten gerekend. In de Middeleeuwen werd cichorei al voor medisch gebruik al geteeld.bloem cichorei

De plant bloeit van juli tot november met meestal licht blauwe bloemen ( de bloemen zijn soms, maar niet zo vaak roze of wit)  op bloemstelen ( 25 tot 40 cm. hoog) die vaak in kleine groepjes bij elkaar staan. Het stengelblad is lang, meestal gaaf en steelomvattend, het grondblad veerlobbig. Cichorei vormt een lange penwortel. De bloemen gaan in de ochtend open en blijven ongeveer 5 uur open, om daarna niet meer open te gaan en alleen na bevruchtig zaad te vormen.

Zowel het (jonge) blad als de wortel worden gegeten.

Pee koffie dus cichorei

Pee koffie dus cichorei

Van de wortel werd en wordt koffie-surrogaat gemaakt. Al in de 17e eeuw werd dat op grote schaal gedaan en vooral in tijden van oorlog  werd vele wortels als surrogaat-koffie verwerkt.

chicorei-de-beukelaar-vrouwtje

Tot midden van de jaren zestig van de vorige eeuw was dit een normaal product in onze winkels.

De bloemen werden in salades verwerkt en de knoppen werden als een soort kappertjes ingelegd. De jonge wortel kan in plakjes gesneden worden gestoofd en als groente worden gegeten.

Tegenwoordig wordt cichorei bijna niet meer als koffie-vervanger geteeld, maar vooral voor de winning van inuline voor medisch gebruik, de wortel bevat ongeveer 19% daarvan. Uit deze plant is WITLOF ontwikkeld. Voor Witlof: https://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/witlof-ham-kaas-uit-de-oven/

witlof ham kaas uit de ovn

Ook Roodlof en Andijvie is geteeld uit cichorei en daar familie van.

De hele plant is vroeger als veevoer geteeld en uit het blad werd een helder blauwe kleurstof gewonnen.

Medisch

De plant bevat inuline dat gunstig is voor de darmflora  en de bloedsuikerspiegel.  Extract van de wortel werkt plasbevorderend, laxerend en hartslagverlagend. Inuline werkt als een soort probiotica in de dikke darm. En verhoogt daarbij de opname van calcium en waarschijnlijk ook magnesium.

de cichorei familie

de cichorei familie

IN DE MOESTUIN:

Er bestaan meerder ( vooral Italiaanse ) cichorei-soorten die speciaal geselecteerd zijn om als groente te telen. ( Van der Wal levert biologische bladcichorei).

geteelde cichorei/groente

geteelde cichorei/groente

RECEPTEN

Op de site van Mergen-Metz geeft Norbert Mergen een recept voor bitterballen gemaakt met de bladeren van cichorei. Men moet alleen wel de bladeren hiervoor erg fijn snijden of knippen en niet scheuren, want de plant heeft lange vezels.  Kijk verder op: http://www.mergenmetz.nl/recepten/groente/cichorei/bitterballen-van-bladcichorei/

met dank aan www.mergen-metz.nl

met dank aan www.mergen-metz.nl

Op deze site staat ook een risotto waar naast andere “wilde”groente ook cichorei wordt gebruikt.

CICHOREI-BLAADJES MET SPEK

  • 100 ontbijtspek of gedroogd rookspek
  • 250 gram cichoreiblaadjes
  • Wat blauwe cichoreibloemetjes
  • 3 eetlepels raapolie
  • Net zoveel azijn
  • Wat zout

Was de cichorei-blaadjes en snij ze in ieder geval als je jong zijn in de lengte langs de nerf in tweeën.

Zijn de blaadjes wat ouder moet men ze in kleine reepjes snijden. Doe een paar druppels olie in de pan en bak de blaadjes kort aan, zodat ze net aan de buitenzijde kleuren. Verdeel ze over een slabak.

licht gestoofde cichorei salade Bak de spek in reepjes in dezelfde pan met de rest van de olie erbij verder mooi bruin. Als de spekjes bruin zijn, de pan van het vuur en ineen keer de azijn erbij en dek die dan gelijk met een deksel af, anders is ge hele aanrecht en fornuis vol gespetterd.

Giet dit over de blaadjes en maal er wat zout over. Werk de salade af met de bloemetjes van de cichorie.

MET TUINBONEN

tuinbonen met dop

De combinatie van vers gekookte tuinbonen met in boter gesmoorde cichoreiblaadjes, ziet er mooi uit en smaakt ook nog lekker. Ook uienringen of wat knoflook smaakt hier licht meegebakken lekker door.

tuinbonenpuree met

tuinbonenpuree met

Maak eens falafel van gaar gekookte tuinbonen en meng hier twee eetlepels zeer fijngesneden cichorei-blaadjes en bloemen door. Trouwens ook bij een warme puree van tuinbonen smaakt cichorei erg lekker bij.

ZO UIT DE NATUUR OP JE BORD : NEDERLANDS DIS

wilde cichorei oude prent

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>