HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DE HAAN    SCHELVIS MET STOEMP

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog.

De Haan aan Zee 1

DE HAAN: Het noemt zich zelf het mooiste dorp aan zee. Door de vele activiteiten is een bezoek aan de Haan zeker aan te bevelen.

 

Ook de bieren van de plaatselijke brouwerij Den Haene moet men proeven.

haanse witteBij een glaasje Haanse Witte moest ik gelijk denken aan het eigen bier van het eiland Texel Skuumkoppe. 

En er bestaat zelfs een eigen Wenduinse recept voor garnalenkroketten, kijk daarvoor op http://www.visitdehaan.be/nl/proeven/streekproducten/wenduinse-garnaalkroketten/1437/ .

Haanse garnalen kroketten

Maar het was in De Haan dat ik de oervorm voor een van mijn lievelingsgerechten eens tegenkwam – schelvis gebakken geserveerd op een stoemp ( stamppotje) met bloemkool, en erover heen een handje net gepelde noordzee-garnalen. Nu ben ik al dol op schelvis, een niet altijd zo populaire vis, die dan maar aan de kat werd opgevoerd. Maar dan wil ik de kat wel wezen.

De-Haan-Le-Coq-Strand-Bos-Duinen

 

SCHELVIS MET STOEMP UIT DE HAAN

schelvisfilet

 • Minstens een halve liter melk
 • 180 gram belegen boerenkaas( geraspt)geraspte kaas
 • 30 gram boter
 • 30gram bloem
 • 1⁄2citroen
 • Peper en zout
 • Boter en olie
 • Kleine bloemkool ( in roosjes)gekookte bloemkool
 • ruim 1 kilo aardappelen ( iets kruimelig) ( geschild)
 • Per persoon 2 schelvisfilets
 • 1ei
 • Handvol verse tuinkruiden

Zet de aardappelen op met een bodempje water en zout. Breng het tot de kook. Aat een minuut of wat koken en voeg dan de bloemkool-roosjes erbij. Na een minuut of 12 ( ligt eraan hoe oud de aardappels zijn) zijn zowel de aardappels en de bloemkool gaar genoeg. Giet het kookvocht, maar bewaar het voor een soep de volgende dag en een klein beetje voor door het stamppotje.

Verwarm je oven voor op 180 ⁰C.

Kruid de vis met peper en zout. Neem een ruime ovenschaal en olie die in of smeer het in met een zacht klontje boter. Leg de vis in deze schaal.

Maak in een sauspan een roux met 30 gram boter en dan 30  gram bloem. Bloem even doorverhitten, dan al roerend de melk erbij en het tot een mooie saus koken, waarin de bloem geheel gaar is geworden. Voeg dan de 150 gram van de kaas erbij, laat de kaas helemaal inde saus smelten en maak de saus op smaak met citroensap en bijvoorbeeld wat sambal, maar gebruik geen nootmuskaat. Men kan ook nog wat fijngehakte peterselie of knoflook door de saus mengen.

Verdeel het grootste deel van de saus over de vis en strooi de rest van de geraspte kaas over de visfilets. Plaats de schaal in de nu warme oven en laat deze in een minuut of vijf in de oven. Zet dan de bovenwarmte aan ( grilstand) en laat de visschotel ongeveer nog 10 minuten in de oven, terwijl de bovenzijde mooi bruin gekleurd is.

Stamp intussen met een stamper de aardappels en bloemkool tot een grove stoemp, waarbij men nog de bloemkool kan herkennen. Voeg er zo nodig nog wat van het kookwater bij  en de rest van de kaassaus. Maar het stamppotje af met boter, misschien wat melk, het ei of alleen de dooier van het ei. Proeven en eventueel nog wat peper & zout en wat citroensap erbij. Meng als laatste de gewassen en fijngehakte tuinkruiden door de stoemp.

schelvis met kaassaus met stamppotje en noordzee garnalen

 • Men kan als extra over de stoemp met daarop de schelvis met de kaaskorst een royale hand net gepelde noordzee-garnalen ( grijze) strooien.
 • Zelf zou ik van de graten en de kop eerst een licht visbouillon trekken en de aardappels en bloemkool hierin gaar koken. Het overgebleven kookvocht van aardappels en bloemkool met de rest van de visbouillon is een mooie basis voor een heerlijke vis- of garnalensoep.

Een ander traditioneel gerecht met schelvis: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/zeevis-rondvissen-schelvis/

En http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/gekookte-schelvis-met-botersaus/

Schelvis met botersaus

Schelvis met botersaus

GENIETEN AAN DE KUST : NEDERLANDS DIS

De Haan aan zee 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>