HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SCHORSENEREN met Prei in Kaassaus een keuze voor 3 koningen…?

oud 3 koningen poppetje voor in de taart

oud 3 koningen poppetje voor in de taart

De traditie van Driekoningen laat ook de keuze van wat men eet over aan de zwarte boon. Wie die dag door het lot gekozen de koning van het zwarte boon is heeft traditioneel ook de keuze over wat er gegeten gaat worden. Volgens de later aan het verhaal in het nieuwe testament aangevulde koningen en daaraan gekoppelde namen was Caspar van Afrikaanse oorsprong.caspar van rubens Rubens schilderde hem in de 17e eeuw.

Maar ook Balthasar wordt soms bijna als een “zwarte piet” afgebeeld.

balthasar

Maar veel blijft onduidelijk en verblijven de drie koningen in het land der sagen en menselijke bedenksels. Het verband tussen de soms zwarte koning en de latere aankleding van “zwarte piet” bij de Sinterklaas gebruiken blijft interessant. Zeker omdat “zwarte piet” hierbij geen slaafse knecht is maar een welvarende wijze man. Zelfs een geleerde , een koning, die een heilige is geworden.  De relieken zouden in de dom te Keulen te vinden zijn ( ik heb zelf de reliekkist met daarin bewaarde delen van zijn lichaam van hem daar gezien!)

caspar 2 

Maar zwart of niet wat zou je kiezen als jij de keuze had wat er vandaag gegeten zou worden:

Veel kinderen kiezen tegenwoordig ( mede misschien door bezoek aan Ikea veroorzaakt) voor frites met kleine gehaktballetjes met mayonaise en soms met een rode vruchtensaus. Of voor chocolade fondue met banaan, appelstukken en verse aardbeien, marshmallows en lange vingers. Of misschien kiest moeder wel voor gegratineerde oesters met spinazie en een krokant korstje , die kort onder de gril zijn geweest. Of een eigentijdse versie van stamppot met veldsla voor vader en dan niet te vergeten voor kort in boter gebakken sint jakobsschelpen op een bedje van gemengde sla en Japanse zoete zeewier met sesamzaad.

Vroeger mochten wij als kind als we jarig waren ook kiezen wat we die dag gingen eten.

Omdat ik in de winterperiode jarig ben, was er dan niet zo grote keuze. Meestal koos ik voor schorseneren met gestoofde prei in een kaassaus. En daarbij smaakte zelfgemaakte aardappelpuree uit de oven erg lekker. Moest ik dan ook nog vlees erbij kiezen, viel mijn keuze op dubbel gepaneerde kipschnitzel.

Maar soms koos ik voor onze versie van hete bliksem, maar dan in de versie bij ons thuis met stoofperen en dunne plakjes (lams-)vlees.

SCHORSENEREN & PREI IN KAASSAUS:

prei   schorseneren

 

 

 

 

 • 1 kilo schorseneren
 • ½ kilo prei
 • Wat azijn
 • Zout
 • Sap van 1 citroen
 • Rasp van een halve citroen ( een onbehandelde)
 • 30 gram boter
 • 30 gram bloem
 • Glas melk
 • 100 gram geraspte belegen boeren kaas
 • Nootmuskaat ( raspen met raspje)
 • Peper uit de molen

Bostel de schorseneren onder stromend water schoon. Schil ze met een dunschiller. Leg ze daarna gelijk in een bak met koud water met wat azijn. Snij de schorseneren in stukjes van ongeveer 6 cm.

Snij de prei in scheef gesneden stukjes van ook 6 centimeter. Was de preistukjes goed, vooral in de overgang tussen groen en wit kan vaak zand zitten.

Zet de schorseneren op met water met wat zout en citroensap . Kook ze daarin in ongeveer 30 minuten gaar. Doe in een andere pan de stukjes prei en kook die maximaal 5 minuten.

Bewaar het kookwater van beide groentes. Smelt de boter in een steelpan. Voeg hierbij de bloem. Laat de roux even doorgaren en voeg eerst de koude melk erbij. Kook dit al roerend tot een mooie saus, voeg er voor meer vloeistof wat kookwater van de groentes bij. Kook de saus gaar, voeg dan de kaas erbij. Goed blijven roeren en op smaak maken met nootmuskaat en peper ( en eventueel wat zout). Wat het olie of worcestersaus past er ook bij. Voeg de groentestukjes bij de saus en serveer.

 • Soms maakten we alleen schorseneren in kaassaus en dan werd het meestal even in de oven geplaatst.

schorseneren met kaassaus

schorsenerenchips

Voor de aardappelpuree kijk op: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-puree-ii/

& http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-puree/

Meer over prei: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/prei-traditionele-gestoofde-prei-met-een-sausje/

prei met een sausje

 

 

TRADITIE VAN VROEGER / ETEN VAN NU : NEDERLANDS DIS

Neddis 2015 CMB

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>