HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

EEND ( TAM of WILD) als feestelijk eten voor bijvoorbeeld de Kerstdagen

In feite is het braden van eend of andere grote vogels en wild niet anders dan hoe we dat bij Haas, Kalkoen en Gans al hebben beschreven.

KIJK OP:

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kerstmis-kalkoen-met-vulling/gebardeerde kalkoen

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kerst-andere-grote-vogels-voor-kerst-gans/gebraden gans

&

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/kerstmis-hazenpeper/

hazenpeper met rode kool

Alleen heeft elk dier weer zijn eigen structuur, grootte en karakter.

 

EEND:   WILD of TAM

wilde eend

Sommige mensen geven de voorkeur aan tamme eenden boven wilde, omdat ze minder tranig smaken. Het vlees van wilde eend is donkerder en heeft meer een wild smaak. Een tamme eend is helemaal niet zo uitgesproken van smaak en is ook gewoonlijk veel vetter dan de wilde soortgenoot.  Een wilde eend weegt normaal ¾ kilo en vraagt  ongeveer 1 tot  1 ½ uur braadtijd. Een tamme eend is zwaarder weegt rond 1 kilo tot 1, 5 kilo en vraagt zeker 1 ½ uur tot 2 uur op 150 °C. . Een wilde eend levert genoeg vlees voor 3 personen. Een tamme eend geeft meer vlees, wel voor 4 tot 6 personen.

Tamme eend werden vroeger ook gevuld met een mengsel van aardappel ( voorgekookt) , kastanje ( voorgekookt en schoongemaakt) en stukjes appel, natuurlijk wel op smaak gemaakt met kruiden als tijm.

Tamme eend gebraden

Tamme eend gebraden

DE CHINESE KOOKMETHODE VOOR TAMME EEND IS BIJ ONS OOK AL TRADITIE GEWORDEN

Bij tamme eend kies ik er vaak voor hem op de wijze van Peking eend te bereiden. Het kost wel veel tijd, maar dan heb je ook tamme eend op z’n best.

WERKWIJZE: Maak dan eerst de eend goed schoon. Dompel de eend in zijn geheel enkele minuten in een pan met kokend water & wat zeezout. Herhaal dit eventueel een paar keer. Is de eend te groot voor je pannen, kook dan 4 liter water tot de kookt en overgiet hiermee de eend aan alle kanten. Hang de eend dan op zodat deze goed kan uitdruipen. Droog hem daarna volledig. Vermeng 100 cc honing en 1 eetlepel dunne sojasaus met heel weinig warm water, zodat je dit met een kwast over de eend kan verdelen. Bestrijk de eend van binnen en buiten met dit mengsel. Hang de eend  ( met een bord eronder) op een warmere plek in je keuken en laat het beest zeker een uur weer rusten.Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de eend beginnend met de borst omhoog zeker 50 minuten op deze temperatuur. Verlaag de temperatuur naar onder de 150 graden en laat de eend nog zeker een half uur in de oven ( je kunt het ook in aluminiumfolie pakken).

Draai in de tussentijd de eend een paar keer om. Nu verhoog je weer de oven tot 200 graden en braad de eend nogmaals maximaal een half uur. Haal de eend nu uit de oven en snij voorzichtig de eend los en in mooie plakken. Zorg vooral dat de knapperige korst met vel niet beschadigd. peking eend

Maak een saus van het kook-vet en honing, los gestoofd met wat honingwijn ( mede). Eventueel wat room erbij voegen. Op smaak met peper en zout. En eventueel wat balsamicoazijn of citroensap. Vers brood en een bordje gemengde sla  erbij is voor mij voldoende ( en voor drie andere personen).

 

EEN CHINESE EEND in de NEDERLANDSE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

eend-chinees

chinees-tekens

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>