HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

Wat je allemaal met patat frites kan eten , dus onze FRIETCULTUUR. Nu met Luikse Ballen en veel eetgeweld.

FRIETCULTUUR      oneindig veel FRIETGERECHTEN

Patat of friet wordt eindeloos gecombineerd met andere gerechten.

Plaatselijk vindt je altijd combinaties met de specialiteiten van die streek. Zoals friet zuurvlees of stoofvlees, daar waar men van oudsher al zuurvlees of stoofvlees at. Maar er bestaan nog andere combinaties zoals met gehaktballen.

luikse stroopBehalve om zijn wafels is Luik ook al eeuwen bekend om zijn stroop. Vooral in het land van Herve ( even oostelijk van Luik gelegen) werden al eeuwen lang stroop gemaakt. Meestal van peren en appelen, maar traditioneel werd Luikse stroop ook van pruimen of abrikozen gemaakt. Hiervoor is wel vier keer zoveel fruit nodig dan wat men aan stroop overhoudt. Maar dat proef je zeker. De stroop is zover ingekookt dat het wel 10 jaar te bewaren valt, maar dat haalt het bij ons niet.

Want met de Luikse stroop kan men lekker koken. Voor de saus bij echte Luikse gehaktballen is die stroop onmisbaar. En natuurlijk worden de gehaktballen samen met friet gegeten.

Dus als je door of langs Luik komt, plan dan een stop in en bestel Boulets Frites.

boulets frites

BOULETS FRITES (  dus Patat met ballen)

Maak gewone gehaktballen van gehakt ( rund, varken of half om) met wat melk, peper, zout en redelijk veel paneermeel. Rol er balletjes van en bak die in vet of olie van 160 ⁰C gaar.

Maak in tussen een saus: op basis van een roux van 50 gram bloem en 50 gram boter. Even laten doorsudderen en daar ½ liter bouillon of water bij. Al roerend tot een gladde saus koken. Hier een klein blaadje laurier, 200 gram Luikse stroop, 50 gram fijngehakte ui,  50 gram suiker en 50 ml azijn bijdoen. Afhankelijk van het recept werd hierbij tijm, wat krenten, en marjolein gevoegd. Op smaak met peper en zout. In deze saus worden de gehakt ballen zeker een half uur op laag vuur helemaal door gestoofd.

Uit zuidelijke streken komt ook de gewoonte om brood en dan vooral stokbrood met frites te vullen.

Naast op smaak gemaakt met mayonaise en tomatenketchup of saus, met of zonder harissa, worden broodjes vaak nog gevuld met plaatselijke worst. Zo kent men broodjes met dikke worst uit de omgeving van Toulouse en met pittige lamsworstjes merguez.mitraillette

In België vindt je in deze traditie de mitraillette. Een broodje met daarop frieten, één of meerdere sauzen en meestal een hamburger.

 

 

 

bazookaEen bazooka is een broodje met frites en saus en een mexicano ( een pittig gemalen vlees snack met een langwerpig geribt uiterlijk).

 

 

 

 

En natuurlijk wordt op frites Shoarma en Kebabvlees geserveerd,soms onder de naam Friet Pita, maar meestal wel zonder het pitabroodje.

pataat pita

 

 

 

alle variaties op friet en patat , zoveel oud als recent :  Nederlands Dis

 

en natuurlijk wel zelf de aardappels snijden

en natuurlijk wel zelf de aardappels snijden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>