HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WEGWIJS IN FRIETKRAAM-LAND !! onze FRIETCULTUUR      

Er zijn eindeloos veel gerechten in een frietenkraam te bestellen. Dus wat wegwijs in frietkot-land is niet zo gek.

patatje flip

patatje flip

Friet wordt met van alles gecombineerd, daarnaast bestaan alle combinaties die maar denkbaar zijn  met alles wat in het assortiment van een snackbar/cafetaria/frietkot aangeboden wordt.

In Zuid-Holland en het aansluitende stuk van West Brabant staat Patat of Friet half-om soms op de kaart, daarbij wordt over de gebakken friet  een flinke schep piccalilly en fritessaus geserveerd.

In dezelfde regio vindt men ook Patatje Flip met halfom pindasaus & mayonaise.

Ook bestaat er een saus bestaande uit drie delen mayonaise en een deel hete chillisaus: dit wordt vaak Chillimayo genoemd.

Nog scherper is pure sambal. Maar sommigen willen een mengsel van mayonaise en sambal op hun friet : Friet Samurai. Daarbij heb je door de mayonaise eerst niet door hoe scherp het is.

supertje catamaran

supertje catamaran

FRIET SUPER bestaat in meerdere variaties en namen. Meestal is het een combinatie van Friet met een frikandel. In het zuiden van Nederland heet deze combi soms Supertje. Deze kan dan ook weer speciaal geserveerd worden. Maar dan wordt het zaak te vragen wat men er onder verstaat. Men kan de friet met frikandel geleverd krijgen met uiteraard fritessaus, currysaus en/of tomatenketchup, wel of niet uien , die heel fijngehakt zijn en zelfs nog pindasaus daarbij.

Rond Venlo kent men een heel andere variatie.  Friet ALA is een frikandel met zuurvlees overladen met een friet speciaal.

Maar ben je voor de vierdaagse binnenkort toch in Nijmegen, moet je uitkijken of de frietenkraam daar “Waterfiets” of “ Friet Waterfiets” aanbiedt. Dat bestaat uit een bak met twee frikandellen bedekt met friet. Dan de speciaalbehandeling bestaande uit currysaus, fritessaus en uitjes en daarboven op nog een toefje friet. In mijn eentje krijg ik dat niet op, maar om me heen zag ik het zo naar binnen werken.

Friet waterfiets

 

ONZE FRIETCULTUUR : NEDERLANDS DIS

Of wat dacht je van een frietje met gewoon mayonaise

Of wat dacht je van een frietje met gewoon mayonaise

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>