HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEBRADEN MECHELSE KOEKOEK Een zeer oud vlees-kippenras

mechelse koeken haan en hennen

In de 19de eeuw was waarschijnlijk de Mechelse koekoek de belangrijkste en meest gegeten kip van Europa. In de streek tussen Mechelen en Dendermonde in het Vlaamse land onder Antwerpen kwam een ideale kruising tot stand: een mooi groot hoen met zeer smakelijk wit vlees. Rond 1900 begon deze kip zijn positie te verliezen onder andere door de import van goedkopere Poule de Bresse.

Tegenwoordig is er weer veel vraag naar dit erg smakelijke soort kip, zeker omdat tegenwoordig de zuivere koekoeklijn wordt beschermd. En er strenge regels zijn om de bijzonder kwaliteit en smaak te bewaken. Deze kippen mogen uiteraard vrij rond scharrelen, krijgen alleen plantaardig voedsel en omdat deze hoen langzaam groeit, worden de kippen op veel latere leeftijd geslacht. Daarmee heeft deze kip tevens een goed normaal kippenleven.

Als je dus “echte” kip wilt proeven, probeer dan net als vele topkoks eens een Mechelse koekoek te bereiden. Mechelse koekoek is een hoendersoort die speciaal bij garing op lage temperatuur ( “slow cooking” meestal genoemd – maar ik zou dit eerder en liever traditioneel koken willen noemen) erg veel smaak ontwikkeld. Houd er wel rekening mee dat deze kip “de Mechelse koekoek”niet goedkoop is. Meestal is deze kwaliteits-kip duurder dan Poule de Bresse. Ik heb voor een haantje meer dan 15 euro betaald – zeg maar rond 10 euro de kilo, maar met elke hap proef je dan na een goede bereiding ook iets bijzonders.

 

mechelse hoenderen 2 hennen

Basisinformatie en foto: met dank aan www.mechelsekoekoek.com

Het oude Nederlandse ras De Noord Hollandsche Blauwen is een kruising van Mechelse Koekoek.

TRADITIONEEL VLAAMSE MECHELSE KOEKOEK

mechelse hoen

  • 1 Mechelse koekoek van ongeveer 1 ½ kilo
  • Bloem
  • peper en zeezout uit de molen
  • 1 lepel boter en olie
  • 3 uien ( fijn in ringen gesneden)
  • 1 teentje knoflook ( geplet)
  • ½ kilo eekhoorntjes brood of cantharellen
  • 2 eetlepels brandenwijn ( of cognac)
  • scheutje rode wijnazijn
  • 1 eetlepel honing
  • 1 dl kippenbouillon
  • ½ literfles abdijbier ( niet te hoppig)
  • 1 kruidenbuiltje met peterselie, salie en laurier

Spoel de kip schoon onder de kraan. Droog de kip zorgvuldig. Strooi hem royaal van binnen en buiten in met peper en zout. Strooi over de buitenzijde bloem. Verhit de braadpan op een matig vuur met de boter en de olie. Braad de kip aan alle kanten rustig goud bruin. Haal de kip uit de pan. Zet hem ingepakt weg en bak dan de ui in het vet mooi bruin. Voeg dan de knoflook en paddenstoelen in plakjes geneden toe en bak die samen nog 5 minuten. Giet dan de brandenwijn ( of cognac) bij de pan en kook alles even in. Schep nu de uien ene paddenstoelen uit het kookvocht. Voeg de honig en de azijn erbij en kook het nogmaals op een zacht vuur 5 minuten in. Doe nu de kip en de uien met paddenstoelen terug in de saus,giet er de bouillon , het bier over en voeg het kruidenbuiltje toe. Stoof dit alles met de deksel op de pan zeker een uur of twee. Haal dan de kip uit de pan. gebraden mechelse koekoek

Houd hem warm. Schep nu ook de paddenstoelen en ui uit de pan en verwijder het kruidenbuiltje.

Bindt de saus met een roux of voeg er twee losgekopte eidooiers door. De saus dan even tot kookpunt laten komen , maar niet laten koken. Verdeel de kip in stukken of trancheer de kip.

Zout gevogelte dus ook deze hoen na het braden voor het serveren met goed zeezout licht na ( “fleur de sel”  uit Bretagne of Hallstadt steenzout)Neddis zeezout 1

Geef de paddenstoelen en de saus er apart bij. Heerlijk met gekookte aardappelen en geroerbakte witlof of gebakken sla.

Ook de langzame garing voor kip alleen in een braadpan op laag vuur geeft een heel lekkere kip: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/paastijd-de-paasmaaltijd-gebraden-kip/

buitenkip

 

ECHT GENIETEN : NEDERLANDS DIS

kippenboer nog niet zo lang geleden

kippenboer nog niet zo lang geleden

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>