HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

OUDERWETSE GEHAKTBAL RUSTIG GEBAKKEN

gehaktbal

Het malen of het fijnhakken van vlees is een geschikte methode om ook minder malse delen van geslachte dieren goed eetbaar te maken.gehakt molen

Vooral rund- als varkens-vlees wordt vaak bij ons gebruikt. Daarnaast is half om half gehakt populair. Een daarvan gemaakte gehaktbal hoort vanzelfsprekend bij de Traditionele Nederlandse keuken. Gehaltballen worden als snack tussendoor, op de botergham en bij de warme maaltijd gegeten. Vaak dan geserveerd met de jus waarin ze zijn klaargemaakt.

Hier het recept van mijn grootmoeder. Ze smaakten heerlijk.

OMA’S GEHAKTBAL

Ingrediënten:

  • 1 kleine ui
  • eventueel ½ teentje knoflook
  • 1/2 kilo gehakt (runder of half rund/half varken)
  • paar takjes peterselie
  • 1 ei
  • zout en peper
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • snufje nootmuskaat
  • 3 gestoten beschuiten of royale hoeveelheid paneermeel
  • 2 lepels paneermeel
  • olie, vet of boyer om gehaktballen in te bakken
  • wat oude (kruiden-) thee
  • scheutje ketjap

Bereidingswijze:

Snij ui, eventueel de knoflook, de peterselie fijn. Meng dit samen met de beschuiten of het paneermeel, het ei, mosterd, nootmuskaat, peper en zout en uiteindelijk het gehakt. Kneed goed door elkaar en vorm er 10 grote gehaktballen of 30tig kleine van. Rol de ballen dun door de apart gehouden paneermeel. In een grote pan liefst met een dikke bodem in wat olie of vet de gehaktballen aan alle kanten mooi bruin bakken. Giet als  alle ballen goed bruin zijn er een glas water of koude thee en een scheutje ketjap bij. Nog 20 minuten zachtjes door laten sudderen, het beste met een deksel erop.

gehaktballen 2

Men kan gehaktkruiden ( het liefst zonder zout) gebruiken voor uw gehaktballen. In de Achterhoek gebruikte men vroeger in plaats van nootmuskaat een weinig aan fijngemalen gedroogde bloemetjes van boerenwormkruid om gehakt te kruiden, maar ook om in plaats van foelie om kip te koken of kippenbouillon te maken.
boerenwormkruid

boerenwormkruid

Meer informatie over het kruiden van gehakt :

http://www.nederlands-dis.nl/basis/kruiderij-voor-gehakt-een-nuttig-ouderwets-kruidenmengsel/ 

Ook gehaktbrood is erg lekker:

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/gehaktbrood/

 

gehaktbroodEn wat te denken van verscholen eieren of Schotse gehaktballen:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/paastijd-vogelnestjes/

vogelnestje

 

OUDERWETS LEKKER : NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>