HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEHAKTBROOD een echt traditioneel gerecht

Gehaktbrood

Gehaktbrood

Gehaktbrood of Vleesbrood of Fricandon is een traditioneel gerecht bestaande uit gehakt dat tegenwoordig meestal in een oven wordt gebakken. Het werd vroeger ook wel in een grote braadpan of zelfs in een Dutch Oven zo in een open vuur geplaatst gebakken. Men at het zowel warm of koud bij een maaltijd, of simpel in plakken met brood en tafelzuur of mosterd.

De basis van een vleesbrood bestaat uit gehakt gebakken in de vorm van een langwerpig brood. Net zoals bij gehaktballen worden hier heel veel andere ingrediënten aan toegevoegd.

  • groene kruiden (bijvoorbeeld zeer fijn gehakte peterselie)
  • fijn gesneden groenten zoals ui, prei, paprika, wortels en knoflook
  • spekblokjes
  • gekookt ei (geheel of in stukjes)
  • ei en/of bloem met paneermeel, of geweekt oud brood, havermout
  • peper, zout en kruiden/specerijen als nootmuskaat

GEHAKTBROOD (volgens recept uit mijn familie)

 

gehakt molen

 

  • Bijna 1 kilo rundergehakt
  • 2 eieren
  • 4 kleine worteltjes of 1 winterwortel
  • Stengel (bleek-)selderie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Mespunt sambal badjak
  • Wat peterselie
  • 5 jeneverbessen
  • 200 gram pekelvlees
  • 150 gram oude boerenkaas geraspt
  • Peper
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagelpoeder
  • Zout
  • Kopje paneermeel
  • Melk
  • Olie
  • Eventueel een restje witte wijn

 

Verwarm de oven voor op 180 ⁰C. Voeg in een kom bij de gehakt de eieren. Maak alle groente schoon. Voeg dat alles zeer fijn gesneden met het ook fijngesneden pekelvlees en de kaas bij elkaar. Hak de peterselie fijn en voeg ook toe. Doe alle kruiden in een vijzel en vermaal alles tot een poeder. Voeg dat bij het mengsel. Goed mengen en naar smaak nog wat peper en zout erbij. Week het paneermeel in weinig melk en voeg bij het gehaktmengsel. Is het mengsel te nat, voeg dan nog wat paneermeel en/of bloem toe.

Olie een grote broodvorm in en bestrooi de bodem met bloem of zemelen.

Als men zemelen gebruikt om een ingevette vorm in te strooien, krijgt men en een mooie korst maar zorgt men er ook voor dat de korst niet verbrand. Zemelen zijn goed voor onze vertering en U gebruikt zo allesvan het graan.

Maak van het gehakt een soort ovale bal en rol dat door de paneermeel. Leg deze bal in de broodvorm. Sluit de broodvorm af met folie. Of heb je een broodvorm voor casinobrood gebruik die dan ( vet dan de binnenzijde van de deksel van de casinovorm ook in en bestrooi deze met bloem of zemelen).

Schuif de bakvorm in de oven en bak in zeker een uur het gehaktbrood gaar. Het vocht dat dan uit het gehaktbrood komt moet helder van kleur zijn. Je kunt ook een vleesthermometer gebruiken. 80 ⁰C in het hart van het gehakt is genoeg. Van het kooknat met de wijn en wat boter kan men een mooie jus maken. Wat droge sherry of wat bessensap maakt men de smaak helemaal af. En uiteraard peper en zout naar smaak.gehaktbrood 1

Bij ons werd gehaktbrood eigenlijk altijd met aardappelpuree gegeten. In sinaasappelsap gestoofde worteltjes smaken er heerlijk bij. En vergeet niet de pot grove mosterd erbij te zetten.

OOK VAN GEHAKT : gehaktballen –  http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/gehaktbal-gebakken/
gehaktballen 2

DUTCH OVEN

dutch oven

  • Een Dutch Oven dank zijn naam waarschijnlijk aan een Engelsman A.Darby. Hij kwam rond 1700 naar Nederland om hier de kunst van het gieten van ijzer in een zandmal te leren. Hij bracht de techniek naar Amerika. De Amerikaanse pioniers rond 1800 gebruikten de Dutch Oven vrijwel altijd om hun eten te bereiden, maar ook om brood te bakken. Eerst stond de Dutch Oven zonder pootjes op een ring in de hete kolen, maar later werd hij gemaakt met drie pootjes. Zo kon de Dutch Oven zelfstandig in het vuur gezet worden. In Nederland verdween de Dutch oven uit de keuken, door de komst van gietijzeren kachels en fornuizen. Daarmee verdwenen ook ook het open vuur uit onze keukens. Dit had grote invloed op de bereiding en samenstelling van ons eten.
  • De Dutch oven is een ronde gietijzeren pan met deksel. De deksel heeft een opstaande rand, zodat ook op de deksel hete kooltjes gelegd kunnen worden. De Dutch oven is zowel met hout als met turf of kolen te stoken.

 

TRADITIONELE VLEESGERECHTEN & KOOKTECHNIEKEN OP NEDERLANDS DIS

 

koken in open vuur

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>