HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GEPANEERDE OESTERZWAM UIT DE NATUUR ( OF ZELFGEKWEEKT)

Oesterzwammen kan je het hele jaar door op oude stammen en takken van bomen aantreffen. Vooral op loofbomen als beuken en populieren. Oesterzwammen kunnen ook goed tegen lage temperaturen,zodat je ze ook midden in de winter kunt vinden.

Ook de kleur kan erg variëren van witachtig, grijs, blauwgrijs en zelfs heb ik diep violette oesterzwammen gevonden. In het wild zijn alleen jonge exemplaren zacht genoeg om te eten.oesterzwam

Maar er worden vrijwel continu het hele jaar door gekweekte exemplaren te koop aangeboden.

Zelf zijn oesterzwammen ook gemakkelijk met een kweek-set te telen. Probeer het eens uit, maar weet dat men voor deze teelt ook eerst ervaring moet opdoen.   Nadere informatie op  http://paddestoelen.net/html/project/kweken.html

In het wild zijn er maar twee soorten waarmee je oesterzwammen kan verwisselen. In de winterperiode kan zelf bij de eerste vorst de groene schelpzwam opduiken.  Alleen is de hoed hiervan olijfgroen en slijmerig. Giftig is deze niet , maar ook niet eetbaar. Verder kan op dode takken eerst met witte plaatjes, die later kaneelkleurig worden de weke oorzwam gaan groeien. De hoed daarvan blijft echter klein 2 tot 7 centimeter. Deze paddenstoel heeft echter bruine sporen, terwijl die van oesterzwammen vaak zacht lichtlila zijn. Ook de weke oorzwam is niet giftig maar ook niet te eten.

Groene Schelpzwam

Groene Schelpzwam

Met oesterzwam kan je goed en veelzijdig koken en de smaak wordt door velen ( ook door kinderen) erg lekker gevonden. Rauw kunnen ze niet goed verteerd worden. Dus  is het  slim om ze voor bijvoorbeeld een salade eerst even in wat olie met knoflook en ui te bakken. Strooi wat peper en zout na het bakken op de oesterzwammen. Voor het bakken zouten onttrekt  te veel vocht uit de oesterzwammen, zodat ze taaier worden.

Zelf paneren we oesterzwammen vaak voor het bakken.

Werkwijze:

Meng paneermeel met peper,zout en bijvoorbeeld provinciaalse kruiden. Haal de oesterzwammen eerst door wat melk, daarna door bloem. Laat ze even staan.

Haal ze daarna door losgeklopt ei en vervolgens door de gekruide paneermeel.

Bak de gepaneerde oesterzwammen op een laag vuur rustig in ruim olie ( bijvoorbeeld raapolie of zonnebloemolie). Na het bakken even laten uitdruppen op wat keukenpapier. Een plakje of schijfje citroen is een logische begeleider voor de gepaneerde oesterzwammen.

gebakken oesterzwam klein

Gebakken gepaneerde oesterzwammen smaken heerlijk bij een salade en met rijst gecombineerd met onder andere een uien-kerriesaus.

 

HERFST – OOK ALLERHANDE PADDENSTOELEN BIJ NEDERLANDS DIS

HERFST

HERFST

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>