HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PASTINAAK in MORENSTAMP een echte HERFST & WINTERGROENTE  

pastinaak

Voordat de aardappel een prominente plaats in ons dagelijkse eten had, waren pastinaken een belangrijk wortelgewas in ons eetpatroon.  Maar dat veranderde in de loop van eeuwen.  In de 18de eeuw werd het vrijwel alleen nog als voedergewas geteeld. Vaak noemde men die toen “moren”.

Toch is men dit oorspronkelijke inheemse gewas blijven eten. Pastinaak is goed te bewaren en kan dus het hele jaar gegeten worden. Maar gewoonlijk wordt pastinaak tussen oktober en begin april geoogst.  Omdat er veel minder selectiewerk op de pastinaak heeft plaatsgevonden is het nu een vrijwel probleemloos te telen gewas met een heel eigen smaak. Deze zou je kunnen omschrijven als aromatisch, tamelijk indringend, ergens tussen winterwortel en aardappel liggend. Het heeft ook iets weg van knolselderij, maar is zeker zoeter en sommigen vinden dat het naar anijs smaakt.
Wilde pastinaak kan men zeker ook vinden.pastinaak in het Wild

Men kan pastinaak als wortel verwerken. Pastinaak is net als aardappel te bakken en te gratineren, maar er bestaan ook oude recepten voor soep en eenpansgerechten & stamppotten. Het groen van pastinaak lijkt een beetje op selderieblad. 

Verder gebruik:

  • Pastinaak kan ook rauw ( geraspt of fijn gesneden) worden gegeten in salades.
  • Gekookt als wortelen als groente
  • In plakjes schaven en frituren als chips
  • In lange repen snijden of schaven, smoren in olie of boter met wat ui en knoflook
  • In gestoofde gemengde groente in blokjes of julienne gesneden bijvoorbeeld samen met pompoen en wortel
  • In water koken en als puree verwerken
  • Zowel in gebonden als heldere groente soep

 

Nu het recept van MORENSTAMP.

Onder die naam trof ik pastinaakstamppot aan, zowel in de Achterhoek als elders in het oosten, maar

ook in het zuiden van ons land.

pastinaakstamppot

NODIG

  • 1 kilo bloemige aardappel
  • 1 kilo pastinaak
  • 4 bosuitjes
  • Lange peper of zwarte peper
  • 250 gram rookspek ( in blokjes)
  • Zout
  • Eventueel wat boter

 

Schil de aardappel en pastinaak, snij de groentes in blokjes. Kook in water met zout in 25 minuten gaar. Giet het vocht dan af, maar bewaar dat.

Bak de spek uit, bak als laatste de bosui licht aan. Voeg alles bij de gekookte pastinaak en aardappel.

Roer of stamp alles goed door elkaar. Is het  te droog voeg dan nog wat kooknat toe.[ bewaar het overgebleven kooknat voor een soep voor de volgende dag). Royaal peper erover en eventueel nog wat zout.

Vaak geserveerd met rookworst ( die men de laatste tien minuten met de aardappels/pastinaken laat meekoken). Grove mosterd past hier goed bij.Grove Mosterd

 

  • Lange peper werd vroeger vanuit onder andere Indonesië door de VOC geïmporteerd. Deze pepersoort was eerder populair dan gewone  witte of  zwarte peper. De smaak is rijker en minder scherp dan gewone peper en combineert deze met een lichte kruidnagelsmaak.lange peper

 EEUWENOUDE “VERGETEN” GROENTE : NEDERLANDS DIS

VERGETEN GROENTE

VERGETEN GROENTE

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>