HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

DAMESDIJTJES gebruik een rest gekookte rijst

KLIEKJESLAND

Ook mensen afkomstig uit een andere cultuur of land, die nu tot de gewone bewoners van ons land behoren, hebben zich op het gebied van eten vaak beter aan Nederland of België aangepast dan zij zelf vermoeden. Net als onze ouders hebben zij geleerd om restjes en kliekjes te bewaren en in weer nieuwe gerechten te benutten. Dat zie ik bij vrijwel iedereen terug of zo nu uit Suriname, Kongo, Turkije, Italië  of Marokko komen. De Turkse keuken kent een gerecht met de mooie en suggestieve naam “damesdijtjes”.  Dat is net zo’n naam als het traditionele “Blote billetjes in het gras”of “Kuise zusterkoeken”. Een essentieel onderdeel in dat Turkse gerecht is gekookte rijst, die overgebleven is.gestoomde rijst

Dit is een al aan deze tijd en aan de producten van hier aangepaste versie van damesdijtjes.

 

DAMESDIJTJES

Nodig:

  • 2 stevige preien

prei

  • 4 uien
  • olijfolie
  • 6 tomaten
  • peper en zout
  • ½ kilo half lams/ half rundergehakt ( bij een Turkse slager)
  • Bakje gekookte rijst
  • 100 gram feta

feta

  • 4 eieren
  • handje gehakte peterselie
  • 2 theelepels dille- of venkelzaad
  • 2 theelepels komijnzaad
  • bloem

Zet een pan op met water tot het kookt. Doe er de gekookte , koude rijst in. 10 seconde koken. In de pan 5 minuten laten afkoelen. Dan uit het kookwater scheppen.prei

Prei doormidden, wassen en in stukjes van 5 centimeter snijden. De uien in ringen snijden.

Zet wat olijfolie op in een pan met een dikke bodem en bak daarin de ui op een rustig vuur glazig. Voeg dan de prei-stukjes toe en bak die ook goed aan ( nog zeker 8 minuten). Voeg dan de tomaten in stukjes erbij. Peper en zout naar smaak toevoegen en alles goed door stoven. ( zelf voeg ik dan gelijk 4 teentjes knoflook en wat Spaanse peper in ringetjes erbij).

Meng intussen de rijst met het gehakt. De kaas verbrokkeld, de helft van de eieren , los geklopt, de kruiden en peper & zout toevoegen. Alles goed doorkneden. rijstgehaktVorm er rolletjes van. Haal die door de rest van de losgeslagen ei en rol door bloem ( en eventueel ook door wat paneermeel).

Olie in een pan verwarmen en de dijtjes hierin mooi bruin bakken. Wel om de paar minuten keren.

Doorbakken totdat het vlees goed gebakken en mooi bruin van buiten is.

turkse damendijtjes

Schep de groentemengsel op een schaal en leg er de dijtjes  boven op.

Eventueel nog wat peterselie of oregano erover strooien.

Heerlijk met Turks brood of ander plat wittebrood. En een lepel Griekse of Turkse yoghurt erbij.

Snijbonen in dezelfde Turkse groentesaus

Snijbonen in dezelfde Turkse groentesaus

Andere hergebruik recepten met gekookte rijst: http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/rijstgehakt-turfjes-of-arme-ridders-met-bessensoep/

http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/rijstekoekjes/

Wil je “blote billetjes in het gras”maken: http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/blote-billetjes-in-het-gras/

Dikke witte bonen

Of kuise zusterkoeken: http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/kuise-zusterkoeken-friesland/

hartige wentelteefjes

 

ALLE WERELDEN SAMEN IN DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS

Traditioneel Turks

Traditioneel Turks

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>