HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HORSMAKREEL               ZEEVIS , die men zelden eet

horsmakreel-1

HORSMAKREEL  ( trachurus trachurus) is een straalvinnige zeevis, uit de orde van de baarsachtigen ( en heeft een eigen familie).  Gemiddeld is de vis tussen de 22 en 30 cm. Lang. Maar hij kan veel langer en zwaarder worden. Als de vis 65 cm. of meer is, weegt deze dan ook zeker 2 kilo. De Atlantische Horsmakreel  leeft  in de Middellandse zee en in een deel van de Atlantische oceaan van midden Afrika tot aan Noorwegen.

De vis is niet populair bij vishandelaren, want je vindt hem er niet vaak. Hebben ze wel horsmakreel en zeker in de herfst moet je deze vis gelijk kopen. Want deze vis is goedkoop en bovendien erg lekker. En het is een vette vis vol gezondheid.

Bij mijn visboer lag vandaag horsmakreel op ijs mij toe te lachen en dus heb ik gelijk een kilo meegenomen. Thuis heb ik filets van de visjes ( het waren kleintjes) afgesneden en gelijk ze van hun vel ontdaan .  Heb je vaker vis zelf gefileerd dan doe je een kilo in minder dan twintig minuten.

En dan heb je een heel bord vol met mooie filets klaar liggen. Van een kilo vis houdt men 400 gram schone , vrijwel graatloze vis over. Een filmpje hoe je horsmakreel schoon snijdt kan men op internet/ You Tube zo vinden.  Een goed scherp plat mes is bij het fileren  wel noodzakelijk.horsmakreel-2

Horsmakreel wordt ook marsbanker, poer en stekvis genoemd. Het is een blauwe vis, dus een vis van de hoogzee, net als sardines en tonijn.  Het heeft stevige schubben, dus daarom is het slim de vis van zijn huid te ontdoen. Kleine exemplaren worden in Middellandse zee landen wel zo in zijn geheel geroosterd. Met wat tijm of rosmarijn en uiteraard wat citroenen. Maar dan moet men toch de huis voor het nuttigen er af halen. Ik fileer en strip ze gelijk en dit echt een vis als je vis wil leren fileren.

20160923_163406

De filets zijn wat donkerder op de huid, dit komt door de metalen als ijzer die het bevat. De smaak is licht citroenachtig en daarbij past natuurlijk marjolein en tijm, citroen en limoen, kardemom, maar ook pompoen , boter en brood.

GEBAKKEN HORSMAKREEL FILETS

Zelf kruid ik de filets met mijn kokskruiden en haal ze dan door de bloem (niet te dik). En bak dit dan in hete olijfolie in slecht enkele minuten. Wat citroenschijfjes leg ik erbij. In de pan met warme olijfolie, pers ik dan een halve citroen uit, boeg er een klont echte boter bij en maak het op smaak met wat vers gebakken peper. Die witte boter met een paar plakjes vers brood leg ik er naast en mijn dag kan niet meer verkeerd.img-20160923-wa0002

Pasta met gebakken stukjes tomaat en ui met veel citroen en olijfolie past daar prima bij.

DE GEHEIME KANT VAN HORSMAKREEL

Horsmakreel is prima als een soort cerviche in wat citroensap in te leggen. Ideaal om zo als voorgerecht te eten, afgewerkt met wat ringetje sjalot en Spaanse peper. Plakjes rijpe avocado is de ideale begeleiding.

Dressing voor de Cerviche- dus in zure sap gemarineerde vis

  • Sap van 1 citroen of limoen
  • 1 eetlepel goede maagdelijke olijfolie
  • ½ theelepel ringetjes Spaanse peper
  • Wat gemalen zwarte peper
  • 1 theelepel honing

Het mengsel goed roeren en hier de visfilets zeker een uur in laten liggen.

20160923_213623 Langer mag ook.

Vis ze daarna uit de marinade en laat ze goed droog worden.

20160923_213743

Deze gemarineerde horsmakreel is heel geschikt voor sushi en zo. Dan wel in mooie plakjes snijden.

HEERLIJKE ZEEVIS – NEDERLANDS DIS

20160923_163420

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>