HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SAMBAL GORENG ……. onmisbaar voor de “INDISCHE” RIJSTTAFEL  dus Sambal Goreng Boontjes, Sambal Goreng Ei en Seroendeng

sambalgoreng boontjes

DSC02055

Sambal goreng ………..is een gerecht dat bij vrijwel elk echt Indonesisch eten wordt geserveerd. Volgens mij betekent de naam vertaald simpel weg  gebakken sambal. En dat is in feite de belangrijkste handeling van dit type gerecht. Eerst worden Spaanse pepers of sambal met ui, knoflook, Javaanse suiker en laos verwreven en dan in olie gebakken tot dat de uien mooi gekleurd zijn.  Vervolgens wordt een groente, ei, vis of vlees toegevoegd en het geheel vaak met wat cocos-crème,  tamarinde en wat kruiden & wat water  (bijna) gaar gekookt. Op deze basis zijn eindeloze hoeveelheid variaties te bedenken. Zo bestaat Sambal Goreng Kool, Boontjes, Prei, Peultjes, Tomaat, Taugé en met Maïs, Paprika,Groene en Rode Spaanse pepers, Sjalottenen alle soorten vlees, vis en garnalen of ei. Zelfs met spiegeleieren worden een Sambal Goreng bereid. En natuurlijk met Tofu en Tempeh. Er bestaan ook nog droge Sambal Gorengs en variaties hierop. In feite is Seroendeng een bekende en zeer smaakvolle combinatie van pinda’s, kokos en ui  is hier weer een variatie op.

Zelf maak ik altijd vaak Sambal Goreng boontjes, waar ik dan wat taugé bij doe. En een variatie op Sambal Goreng met gekookt ei.

sambalgoreng boontjesSAMBAL GORENG BOONTJES

Nodig:

  • 250 gram sperziebonen
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel Javaanse suiker of basterdsuiker
  • 1 spriet citroengras
  • 1 klein laurierblaadje
  • 50 gram santen ( cocos-crème of kokosmelk)
  • Wat olie
  • Zout

Maak de bonen schoon. Breek of snij ze eventueel in stukken. Verwrijf de ui, knoflook, sambal, laos, suiker,zout tot een pasta. Zet in een pan met een dikke bodem deze pan aan met wat olie. Blijf zachtjes baken totdat de uien mooi donker geel van kleur zijn geworden. Voeg de bonen gelijk met de santen toe en een klein glaasje water. Kook dat samen met het laurierblad en citroengras totdat de bonen beetgaar zijn. Vis het laurierblad en citroengras eruit. Men kan het gelijk eten, maar als het een tijdje gestaan heeft is het nog lekkerder.

SAMBAL GORENG EI

sambal goreng ei

Nodig:

  • 6 hard gekookte eieren
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel laos
  • 11/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel tomaten puree
  • 1 spriet citroengras
  • 1 klein laurierblad
  • 50 gram santen
  • Olie
  • Zout

Verwrijf zelfde ingrediënten samen met de tomatenpuree als in het recept van Sambal Goreng Boontjes. Bak dit rustig aan in wat olie. Voeg na 5 minuten de santen, het laurierblad, het citroengras en een klein glaasje water toe. Goed mengen en opwarmen. Dan de gepelde eieren erbij en alles nog 10 minuten laten stoven. Voor het serveren vist men het laurierblad en citroengras eruit. Haal de eieren eruit. Snij ze doormidden. Leg ze in een schaaltje en giet er de saus over.

SEROENDENG maak ik altijd in voorraad. Want  het kan zeker in een potje maandenlang goed gehouden worden. Het is lekker bij oosters eten, maar ook geschikt over bijvoorbeeld preisoep te strooien. Ook bij bloemkool met een traditioneel sausje is seroendeng erg lekker.seroendeng

Nodig voor Seroendeng:

  • 200 gram kokos
  • 50 gram pinda’s
  • 2 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 theelepels laos
  • 4 theelepels koriander ( ketoembar), fijn gemalen
  • 42 theelepels komijn (djinten), fijngemalen
  • Wat zout
  • 1 1/2 eetlepel Javaanse suiker of basterdsuiker
  • 1 eetlepel asem of tamarinde pulp
  • ½ theelepel  kentjoer ( wortelstok van een andere galangasoort als laos, heeft snel een overheersende smaak, dus echt zuinig gebruiken)
  • 2 blaadjes djeroek poeroet (een plant uit de citrusfamilie)
  • 4 laurierblaadjes of salam ( laurier uit Indonesië)
  • 1 spriet citroengras
  • Wat olie

Wrijf ui, knoflook, laos, ketoembar, djintan, kentjoer, zout, suiker samen tot een brij.

Maak de tamarinde pulp met 2 eetlepels water tot een papje. Zeef dit en voeg het bij de verwreven kruiden. Maak in een koekenpan met dikke bodem of beter nog in een wok of wadjan wat olie warm en bak hierin de pinda’s lichtgeel. Schep de pinda’s eruit. Voeg de kruiden boemboe toe en bak die totdat ook de uien mooi geel zijn. Voeg dan de kokos toe. Nu goed blijven roeren of omscheppen. Zolang totdat ook de kokos lichtgeel begint te worden. Voeg dan de laurier en het citroengras erbij.

Blijf goed roeren en bak alles zachtjes totdat de kokos goudgeel is geworden. Voeg dan de pinda’s er weer bij. Dan gelijk uitscheppen op keukenpapier. Af laten koelen en bewaren in glazen potten. Men kan de blaadjes bij de seroendeng laten zitten.

Natuurlijk kan je als je dit alles teveel werk vindt een pot seroendeng bij de toko kopen, maar deze heeft veel meer smaak.

  • Bij Toko’s , maar tegenwoordig ook bij de supermarkt kan men zakjes al verwreven kruiden kopen.  Deze boemboe’s ( zoals ze heten zijn vaak goed van smaak, maar jammer genoeg voegt men bijna altijd smaakversterker en conserveermiddelen toe)zijn soms handig als je niet alle ingrediënten in huis wilt halen.
  • Er bestaan ook echte menggerechten tussen de traditionele Indonesische keuken en Hollandse keuken: wat te denken van Sambal Goreng Bruine Boontjes of Kapucijners of zelfs Kapucijners met Spek of Witte bonen met spek. Fusion Cooking uit de tijd toen het begrip nog niet bestond. En dan moet ik ook gelijk denken aan het Surinaamse gerecht “Bruine Bonen met Rijst”. Uiteindelijk werden Sambal Gorengs traditioneel ook met rijst gegeten.

NEDERLANDS DIS UIT DE GORDEL VAN SMARAGD

zelf wokken

 

One response to “SAMBAL GORENG ……. onmisbaar voor de “INDISCHE” RIJSTTAFEL  dus Sambal Goreng Boontjes, Sambal Goreng Ei en Seroendeng”

  1. Hi, just wanted to tell you, I enjoyed this post. It was inspiring.Keep on posting!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>