HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MASSALA met kip & vegetarisch SURINAAMSE KEUKEN  2

nodig voor kip massala

nodig voor kip massala

Rotie, het platte brood uit Suriname, wordt gebruikt om daarmee vlees- en groenten gerechten op te eten. Voor de bereiding van die gerechten wordt in de Hindoestaanse keuken een mengsel van specerijen gebruikt, dat Masala of Massala genoemd wordt. Het is een vergelijkbaar mengsel als kerrie, alleen is kerrie meestal simpeler van samenstelling en bevat slechts enkele specerijen. Vroeger werd Masala thuis zelf gemaakt, maar tegenwoordig kopen velen Masala gewoon kant en klaar gemengd in een toko en komt dat van diverse fabrieken, die volgens eigen recept dit samen stellen. In principe worden de specerijen van Surinaamse Masala geroosterd en gemalen.

Met dit kruiden-mengsel kan je vele verschillende gerechten maken, zo bestaat er kip masala, rundvlees masala, masalakip met aardappelen, met eend, pens, lever, lamsvlees, vis massala, viskuit massala,  massala-stoof met garnalen maar ook pompoen-massala met of zonder droge vis of massala met aardappelen. Alhoewel traditioneel je vroeger voor vis een andere mengsel van kruiden en specerijen gebruikte dan bijvoorbeeld voor kip of lamsvlees.

De meest bekende massala is misschien wel met kip.

KIP IN  MASSALASAUS

Nodig

  • ½ kilo kip (in stukken)
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 verse peper ( soort naar eigen smaak)
  • 1 takje selderij of wat verse koriander
  • Wat olie of ghee
  • 1 eetlepel massala
  • ½ kopje water of bouillon
  • Zout naar smaak

Neem een oostpan (wok) of een braadpan. Bak hierin in het vet of olie de kip mooi bruin. Haal deze dan uit de pan. Fruit hier eerst de ui in ringen met de fijngesneden pepertje aan. ui gesnedenVoeg dan de knoflook, tomaat en massala kruiden toe. Bak dit enkele minuten. Voeg dan weer het vlees erbij en bak alles mooi aan. Voeg dan de bouillon erbij en stoof dan alles in zeker ene uur op een laag vuurtje gaar. Voeg dan de fijngesneden selderij of koriander toe en maak de saus op smaak met wat zout ( zo nodig  ).massala kip kokend 2

Serveren met rijst en rotie, groentestoof, dehie ( yoghurt) en geschaafde witte kool.

VEGETARISCHE GROENTE/TOFU MASSALA

massala vega nodig aardappel in de pan NEDDIS 2015

  • 3 grote aardappel ( niet te vastkokend)
  • 250 gram kousenband of sperziebonen
  • 250 gram tofu
  • Wat ghee of olie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • Paar takjes peterselie
  • 1 pepertje of eetlepel sambal
  • 1 eetlepel massala
  • 1 tomaat
  • 1 kopje groentebouillon of water met wat zout

Maak alle groente schoon en snij in gelijke stukken.

Verhit de olie of ghee in een pan en bak hier eerst de aardappel in stukjes mooi bruin. Vis deze uit de pan. Bak in hetzelfde vet de stukjes tofu krokant en bruin. Haal die ook uit de pan en bak in hetzelfde vet de ui (gesneden) met pepertje of sambal licht bruin. Voeg dan de rest van de groente in stukjes met de massala ( 1 eetlepel) toe en een kopje bouillon of water met zout. Nu de boontjes of kousenband erbij en voeg de tofu en aardappelstukjes weer toe. Stoof alles in ruim een half uur gaar.

massala vega kokend 2Strooi op het laatst de fijngeknipte peterselie er over.

  • Men kan deze massala romiger maken door wat kokosmelk er aan toe te voegen.

Voor recept voor Rotie – http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/invloeden-van-elders-surinaamse-keuken-1/

rotie

rotie

 

DE VERRASSENDE KEUKEN VAN SURINAME     –     OOK NEDERLANDS DIS

 

surinaamse keuken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>