Yoghurt wordt tegenwoordig bijna altijd koud gebruikt in de keuken. Zelfs als je het bij een warm gerecht gebruikt wordt het meestal toch niet verwarmd zoals in een soep of bij geroosterd vlees. In wat oudere gerechten wordt er ook met yoghurt gekookt. Het resultaat is vaak erg verrassend.
Nu een recept van net na de tweede wereld oorlog. Daarin wordt yoghurt en komkommer gebruikt en beide ingrediënten worden warm verwerkt.
Zelf maak ik regelmatig een Indonesische komkommersoep waarin komkommer eerst wordt gebakken en daarna in bouillon gekookt. Vooral de combinatie met kruiden en geroosterde kemirienoten maakt de soep erg lekker. En visueel is het ook een mooi gerecht omdat de plakjes komkommer uiteindelijk bijna transparant worden. En kemirienoten een fluweelachtige binding aan de soep geven.
GEMOORDE KOMKOMMER (recept van vroeger)
- 1 grote komkommer
- wat olie of boter
- 50 gram zonnepitten of 2/3 zonnepitten en 1/3 pijnpitjes
- ½ liter yoghurt
- wat maïzena
- zeezout
- citroensap
- suiker
- handje dille of venkel groen
- peper uit de molen
- wat groente bouillon
Snij de komkommer in zijn geheel in blokjes of andere kleine stukjes.
Bestrooi ze met zout en zet ze weg in een vergiet. Zet er wel een bakje onder. Soms bestrooi ik de komkommer ook met peper en knip ik er wat blaadjes munt over ( het laatste niet te veel, want de smaak is snel erg bepalend). Droog de komkommerblokjes voor gebruik even met keukenpapier af.
Rooster de zonnepitten en/of pijnboompitten in een droge koekenpan mooi bruin. Leg ze even apart in een bakje.
Verwarm nu in die pan de olie of boter en smoor de komkommer 10 minuten aan.
Maak een mengsel van de yoghurt met de maïzena, citroensap, zout , peper, suiker en de fijn geknipte kruiden. Voeg dit bij de komkommer en stoof alles tot de komkommer glazig is.
Voeg als laatste de geroosterde pitjes bij de gestoofde komkommer.
- Heerlijk bij gebakken kaas.
- Voor mensen , die niet zonder vlees kunnen kan je in plaats van de nootjes ook 100 gram spekblokjes uitbakken en daarmee en in de komkommer smoren.
Kort gekookte komkommer blokjes of geboorde balletjes werden ook aangebakken en in een roomsaus of een zure eiersaus gegeten. Recept voor deze saus staat al op Nederlands Dis:
https://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/
BIJZONDERE OUDE RECEPTEN MET ZUIVEL : NEDERLANDS DIS