HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PADDENSTOELEN-NOTEN CAKE een ander vegetarisch hoofdgerecht voor de KERSTDAGEN

hulst

Er zijn meerdere bijzondere recepten voor vegetarische hoofdgerechten. Dit gerecht is een al jarenlang geleden gemaakte hartige cake die heerlijk smaakt met een warme saus als bijvoorbeeld een paprikasaus of een romige tomatensaus. Uit een kookschrift uit 1930 van een kunstenaars/architectenfamilie.

PADDENSTOELEN-NOTEN CAKE

Nodig:

  • 2 eetlepels goede olie
  • 1 grote ui, gesnipperd ( of een kleine rode en een kleine witte ui)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/3 kilo kastanjechampignons ( mogen natuurlijk ook wilde oesterzwammen zijn)
  • zout en peper
  • 200 gram hazelnoten
  • 200 gram walnoten
  • 125 gram belegen boerenkaas
  • 25 gram overjarige Edammerkaas of een andere echt overjarige Nederlandse kaas
  • 1 ei, losgeklopt
  • 2 eetlepels bieslook of fijne pijpui
  • 80 gram verse broodkruim ( bijvoorbeeld van volkoren zuurdesembrood)
  • Bladerdeeg

kastanjechampignonskaas ahazelnoot walnoot 1

Neem een cake- of broodvorm. Vet hem met olie in  en bekleed de binnenzijde met bakpapier.

Bak de fijngesneden ui aan in wat olie, Voeg op het laatst de knoflook fijngesnipperd erbij en bak daarin de paddenstoelen mooi aan. Op smaak met zout en peper.

Hak allebei de porties noten fijn. Voeg de noten bij de champignons met ui als dat mengsel afgekoeld is.

Voeg er verder de kaas fijn geraspt, het ei, de klein geknipte bieslook of pijpui en broodkruimels bij. Meng alles goed door elkaar. Proef het mengsel en breng dit mengsel verder op smaak met misschien wat peper; wat sambal, of wat dan ook. Dat “wat dan ook” kan ook wat echte truffel olie zijn ( erg lekker erin, maar niet te veel).

Leg plakjes bladerdeeg royaal op de bodem van een met bakpapier beklede bakvorm. Verdeel hier het mengsel in. Vouw de overstekende vellen bladerdeeg dicht , maar zorg ervoor dat de sluiting of aan de onderzijde of aan een van de zijkanten zit. Bestrijk de bovenzijde met losgeklopt ei.

Verwarm de oven voor op 200 °C. En bak na 10 minuten voorverwarmen de cake in ruim 25 – 35 minuten gaar.  Het mooiste gaart de hartige taart als de cakevorm in een braadslede staat met een bodempje water. De oventijd wordt dan iets langer ( een minuut of vijf tot 10, maar de cake blijft veel smeuïger).Laat na het bakken het geheel zeker 10 minuten rusten. Langer mag ook.

Stort het dan op een schaal en snij er het dan in mooie plakken.

hartige taart in bladerdeeg

Serveer het met wat aangemaakte veldsla of spinazie-sla het zwarte olijven en warme paprika of romige tomatensaus.

KOKS IN FRANKRIJK

Joyce samen met Tom, noemen zich koks in Frankrijk. Zij hebben zich een aantal jaren geleden in Midden Frankrijk gevestigd. En geven daar workshops en werken als traiteur. Op hun website geven ze een recept dat in principe lijkt op het oude 20ste eeuwse recept dat op Nederlands Dis staat.

Voor hun recept en voor nog veel meer recepten moet je gewoon op hun site gaan kijken: http://www.koksinfrankrijk.nl/2012/10/hartige-cake.html

 

champignonsnotencake

De hartige cake van de Koks in Frankrijk ( ook de foto is van de Koks uit Frankrijk)

  • Zowel de paddenstoelen als de noten, als de kaas kan je naar eigen voorkeur variëren.
  • Als je in plaats van donker brood, broodkruim van witte brood met 25 gram blauwe kaas en wat sjalot en kappertjes toevoegt het je een heel andere hartige cake.

 

NOG MEER FEESTELIJK VEGETARISCH ETEN : NEDERLANDS DIS

kastanjechampignons

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>