HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GROENTE kunnen ook feestelijk als bijgerecht bij een KERSTMENU zijn

groente vlees aardappel

Ons denken over de opbouw van een menu, ook voor de kerstdagen is nog sterk gebaseerd op een traditionele aardappel-vlees-groente-maaltijd. We serveren vaak groentes die wel passen bij het hoofdgerecht (vaak dus vlees)  maar het blijft een lekker bijgerecht en maakt eigenlijk geen deel uit van het hoofdgerecht zelf. Zeker omdat het gemakkelijk door iets anders te vervangen is. En dat is best raar voor een streek op deze aarde waar we een enorme keuze aan groentes hebben. En zeker nog meer tegenwoordig met aanvoer van producten van overal uit onze wereld.

Spruitjes, boontjes, witlof, broccoli en bloemkool worden zo vaak bij onze feestmaaltijden geserveerd, met vaak dan iets zoets als appelmoes voor de <klein->kinderen ( en oma) er bij.

APPELMOES: ouderwetse zelfgemaakte appelmoes : http://www.nederlands-dis.nl/nagerecht/appelmoes-2/

Traditionele appelmoes

Traditionele appelmoes

RECEPTEN met GROENTES

Pakketje van bonen

Nodig:

  • 100 gram gekookte sperziebonen
  • 100 gram gekookte boterbonen
  • 10 plakjes ontbijtspek of gerookt rundvlees
  • Wat boter
  • Versgemalen nootmuskaat

Verdeel de bonen in tien bundeltjes met elk ongeveer net zoveel groene als witte bonen. Rol om elk pakketje een plakje vlees ( steek die eventueel vast met een stokje). Zet het schaaltje zeker 15 minuten in een oven van 175 °C. Keer de pakketjes als het vlees aan een kant knapperig is geworden.

alleen sperziebonen kan ook, maar met boterbonen is het meer

alleen sperziebonen kan ook, maar met boterbonen is het meer

 Pakketje van koolrabi en/of broccolistelen

koolrabi

 

 

 

 

Nodig:

  • 1 kleine koolrabi ( blad bovenop moet nog fris uitzien)
  • Resten van een broccolistruik
  • Handvol lange bieslooksprieten
  • 75 gram boter
  • Wat citroensap
  • 50 cc bouillon
  • Peper en zout uit de molen

Schil de koolrabi. Snij het in plakken van 3 mm dik en snij die weer in reepjes van 3 mm. Heb je de roosjes van een broccoli gehaald. Snij dan de schil aan alle kanten van de overgebleven steel. Snij die ook in plakken van 3 mm. En snij die plakken weer in reepjes van 3 mm.

koolrabi reepjes

Neem een steelpan met 50 cc . bouillon en 50 gram boter. Royaal peper erover en een beetje citroensap en zout. Stoof de lucifers in ten hoogste 10 minuten op een zacht vuur gaar.

Week de lange sprieten bieslook door er kokend water over te gieten. Maak bundeltje met broccoli oen/of koolrabi lucifers en knoop daar twee sprietjes bieslook om heen. Smelt 25 gram boter. Leg de pakketjes in een vuurvast schaaltje en giet er wat boter over. Ook in een oven van 175 °C tot de pakketjes licht gekleurd zijn.

* Kook de broccoliroosjes 8 minuten in gezouten water beetgaar. Stoof ze na met wat boter. Strooi er wat nootmuskaat of kerrie over.

Spruiten , maar dan lekker

spruiten

Nodig:

  • ½ kilo spruitjes
  • 30 gram boter
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • Sambal badjak
  • 50 gram hazelnoten of walnoten ( gebroken)
  • Wat ( dennen of kastanje) honing

Stop verse spruitjes ( zeker nu)eerst minimaal 1 dag in de diepvries. Laat ze vervolgens rustig ontdooien.

Snij de kontjes van de spruiten, haal de buitenste lelijke en stugge blaadjes eraf. Snij ze doormidden.

Zet ze op met weinig water met zout en kook ze in 5 minuten beetgaar.

Smoor in wat boter een sjalotje met wat sambal mooi aan. Voeg hier de gare en wat afgekoelde spruiten bij. Blijf deze even doorsmoren en voeg er dan 50 gram hazelnootstukjes bij. Blijven roosteren tot de hazelnootstukjes licht beginnen te kleuren. Giet dan wat honing over de spruitjes even omschudden en gelijk serveren.

spruiten met noten

  • Sommigen houden ervan hier een gelijke hoeveelheid net in 10 minuten in zout water gaar gekookte gepelde kastanje bij te mengen.

Gebakken bietjes

  • 6 kleine verse rode bietjes
  • Scheut olijfolie
  • Peper en zout
  • Marjolein of oregano

Haal de schil van de bietjes of als ze erg vers zijn, was ze alleen grondig. Bewaar de blaadjes als die er nog aan zitten. Snij de bietjes van boven naar onder door en herhaal dat steeds twee keer, zodat je uiteindelijk per bietje  8 partjes biet hebt.

Bestrooi ze met zout en peper.

Verwarm olijfolie in een steelpan en bak hierin, steeds roerend, de partjes tot ze mooi bruin velletje hebben  gekregen. Duurt zeker 15 minuten.

gebakken partjes rode biet

Strooi er wat oregano of marjolein over en serveer met een dressing van balsamico-azijn en wat bruine basterd suiker.

  • Voor het bakken met koekkruiden bestrooid smaken ze ook erg lekker.

Natuurlijk smaakt gesmoorde rode kool met appeltjes erg lekker bij deze wintergerechten. Ook gesmoorde prei of witlof.

Andere recepten voor groentes onder andere:

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/boterbonen/

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/breekbonen-met-spekjes-en-azijn/

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/gestoofde-raapjes/

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/koolrabistoofpot/

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/herfst-wintergroente-spruitjes-uit-de-oven/

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rode-biet/

 

LEKKERE GROENTES : NEDERLANDS DIS

kerstversiering

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>