Vroeger ( dus heel lang geleden) fietste ik van Amsterdam naar Koedam, om daar bij vrienden op bezoek te gaan. Koedijk is voor mij typisch Noord Hollands vlakland. Veel sloten en afwateringskanalen. Veel gras met hier en daar een watermolen en langs de dijk groene houtenhuisjes met schuren van zwart geteerd hout. De tuin bij die huisjes leek vaak te drijven. Zo voelde het in ieder geval als je daar over heen liep. Bij een bezoek aan Koedijk hoorde ook samen lekker eten met een glas rode wijn. Nu fietste ik alleen met echt mooi weer in de zomer, dus herinner ik me hoe we daar buiten zaten te genieten. Een van de gerechten was een éénpans rood zuurkool gerecht, met tomaten, spekjes en redelijk veel knoflook. Het verse door mij meegenomen brood van Paul Année smaakte er goed bij.
Koedijk is een plek met veel verleden.
Toen ik een recept voor Koedijker Smoor tegenkwam, werden de herinneringen aan die tijd weer helderder. Alleen in dit recept is een hoeveelheid knoflook bescheiden gebleven.
KOEDIJKER SMOOR
- 125 gram doorregen spekblokjes
- 250 gram magere doorregen varkenslappen in blokjes
- 250 gram riblappen in blokjes
- wat bloem
- 2 teentjes knoflook (fijn gehakt)
- 250 gram uien ( in ringen gesneden)
- 500 gram tomaten ( in partjes)
- 250 gram zuurkool (liefst verse)
- 20 gram (kruiden)boter
- peper & zout uit de molen
- eetlepel paprikapoeder
- wat tijm, zo uit de tuin
- glaasje rode wijn
- wat zure room of slagroom
Bereidingswijze
Bak in een ruime pan in de boter de spekblokjes aan. Voeg er de uien bij. Even verder bakken.
Bestrooi het vlees met peper en zout. Daarna licht bestrooien met bloem. Voeg het vlees bij de uien en het spek en bak alles bruin. Voeg dan de knoflook en paprikapoeder erbij. Even smoren dan afblussen met de rode wijn. Voeg dan de partjes tomaat en tijm erbij. Zeker een uur op een laag vuur laten sudderen, zodat het vlees echt gaar is geworden. Roer goed en voeg dan de zuurkool losgemaakt toe en stoof alles nog zeker een 15 minuten. Nogmaals proeven, met zout, peper, en eventueel paprika, suiker en hete olie op smaak maken. Van het vuur af de room erdoor.
En uiteraard een glaasje rode wijn erbij.
Andere stoofgerechten:
Hachee en andere stoofgerechten met buik- en borstvlees van rund:
https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rundvlees-buik-borst-van-klapstuk-naar-hachee/
Of stoofgerechten van doorregen runderlappen, zoals Vlaamse Stoofkarbonaden of Utrechts Runderstoofvlees:
https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/rundvlees-dooregen-runderlappen/
ALLE LEKKERE GERECHTEN VAN DE LAGE LANDEN VAN VROEGER EN NU : NEDERLANDS DIS