HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

KRIEL AARDAPPELS met EEN ZOUTKORSTJE, dus misschien wel OPPERDOEZER RONDE

Gebruik voor dit recept MISSCHIEN WEL DE BESTE AARDAPPELSOORT VAN NEDERLAND:
OPPERDOEZER RONDE
opperdoezen
 
Soms heeft men aan de eind van de zomer  Opperdoezer Ronde aardappels in krielvorm in de verkoop. Schaf daarvan gelijk een zakje aan. Opperdoezer Ronde horen volgens Nederlands Dis tot de producten waarop men in Nederland trots op mogen zijn. Een aardappel met zo’n eigen smaak en structuur, die volgens ons tot de echte lekkernijen behoord. En als je de kans hebt om Opperdoezer Ronde te eten moet je dat dan ook doen. Nu moeten deze aardappel als nieuwe aardappel gegeten  en eigenlijk niet geschild worden.  Je kookt ze in de schil en peutert voor het eten de schil eraf of eet ze met schil en al op. Zo gekookt vind ik ze het lekkers, maar ze hebben zoveel smaak van zich zelf, dat toevoeging van roomboter en grof zeezout ( of zelfs Fleur de Sel) al genoeg is.
Natuurlijk kan je als culinaire idioot ze ook eten met fijngeschaafde wintertruffel of witte truffel met Bretonse boerenboter, maar met dunne plakjes overjarige Hollandse boerenkaas smaken ze net zo culinair en net zo lekker. Dus kortom….
Opperdoezer Ronde moet je in je leven eten, en liefst meer dan 1 keer.
 
Maar nu hadden we dus Opperdoezer Ronde in de vorm van krielaardappels. Dat vraagt om een andere aanpak. Mijn gedachten gaan dan uit naar de manier waarop ze op de Canarische eilanden krielaardappels bereiden:  Geschrompelde krielaardappels (Papas Arrugadas) met een grijze zout laag. Dat heb ik uitgeprobeerd en het leverde een heerlijk resultaat op, waarbij de smaak van de Opperdoezer Ronde in krielvorm helemaal tot zijn recht kwamen.

Het Recept is simpel:

Boen de aardappels onder stromend water schoon. Zet een kilo kriel op met zoveel water dat ze net onder staan met twee lepels grof zeezout. Kook ze gaar. Het zijn  nieuwe aardappels dus kook ze niet te kort. Giet de aardappels af als ze gaar zijn. Stoof ze dan in de droge pan door,zodat ze helemaal droog worden. Giet er dan een eetlepel fijn zeezout over. ( mag ook Fleur de Sel zijn). Trouwens ik had nog steenzout uit de groeves van Hallstadt uit Oostenrijk. Dat zout heb ik nu zelf gebruikt.

Bak de aardappels droog verder aan zodat ze helemaal bedekt worden met een grijze zoutlaag.

Blijf goed schudden en dit duurt wel 10 minuten. Zet de pan met aardappels met deksel dan van het vuur af een half uur tot een uur weg.

Voor het serveren verwarm je weer de aardappels in de pan. Meestal zijn ze dan weer vochtig en nat. Maar na een paar minuten zijn de aardappeltjes droog en voorzien van een verschrompeld velletje met een mooie grijze zoutlaag.

DSC01942Gelijk warm serveren… lekkerder heb je ze waarschijnlijk nooit gegeten.

NEDERLANDSE PRODUCTEN OP Z’N BEST: NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>