HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

MENU Eind januari Vleesloos eten anno 1976 met inspiratie uit 1ste brochure van De Kleine Aarde uit BOXTEL

Naast de Manna-natuurvoedingswinkels heeft vooral De Kleine Aarde veel bijgedragen aan een stuk bewustzijn over ons dagelijkse eten in Nederland.

Zocht Nelissen van Manna de oplossing bij de ideeen van het Kushi instituut en de daarbij horende macrobiotiek, was de informatie van De Kleine Aarde veel breder. En beperkte zich zeker niet alleen tot ons eten.

In de eerste brochure, door de Kleine Aarde in 1976 uitgegeven geeft Denise Wagemakers ons menu’s en recepten, die vlees niet vervangen. Zij laat ons kennismaken met een heel ander idee over de opbouw van ons eten.

De Kleine Aarde stond toen al voor eiwitbesparende, volwaardige voeding zonder vleesgebruik.

In het begin van de zeventiger jaren van de vorige eeuw had de dietiste Denis Wagemakers reeds enkele jaren kookkursussen op de Kleine Aarde gegeven, die uitvoerbaar en aantrekkelijke gerechten opleverden.

Haar menu en gerechten volgend de seizoenen en gebruiken bij voorkeur producten die hier voorkomen.

pagina uit de brochure

Als voorbeeld hebben we het wintermenu nr. 9 genomen:

HARTIGE PANNEKOEK

ZUURKOOLSCHOTEL met CAPUCIJNERS

WATERGRUWEL

HARTIGE PANNEKOEK

  • 300 gram volkorenmeel
  • 1 ei
  • zout
  • fijngesneden selderie
  • 4,8 dl warme of koude kruidenbouillon

Beslag maken en op een koele plek zeker 15 minuten afgedekt wegzetten.

Wat olie in een warme koekepan en als de olie warm is hierin wat beslag gieten en er een pannekoek mee bakken. De pannekoeken tot de maaltijd warm houden.  Bij de zuurkoolschotel met capucijners eten.

ZUURKOOLSCHOTEL met CAPUCIJNERS

  • 300 gram zuurkool van witte kool of spitskool

  • 70 gram kapucijners
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram prei
  • zout
  • laurier
  • enkele schijfjes komkommer in zuur
  • 50 gram boter of olie
  • 100 gram rauwe aardappels
  • 1 dl. zachte geitenkaas (ong. 150 gram) met kruiden
  • 1 klein glas melk

Bij de wenken voorin in de brochure staat dat voor peulvruchten geldt ze minstens een nacht van te voren weken. En het weekwater nooit weggooien, maar altijd verder gebruiken om de peulvruchten erin te koken.

Kook eerst de geweekte kapucijners gaar, met knoflook uit de knijper.

Neem een grote koekepan en verwarm daarin de olie of de boter, voeg daarbij de gesneden prei (prei wel goed wassen want prei bevat altid zand midden in de stelen waar het groen overaat in het wit!) en de uiringee, rasp de rauwe aardappelen en doe deze ook in de koekepan, fruit enkele minuten en roer om (zout en laurierblad mee in de koekepan). Voeg er dan de zuurkool bij. Doe alles op een schotel en leg de kapucijners in een kuiltje in het midden.

Vermeng de inhoud van een doosje hartige zachte geitekaas met de melk en geef dit bij de schotel (eventueel kunt U het er ook overheen gieten).  Serveren met de warme pannekoeken, waarbij iedereen naar eigen wens de pannekoeken kan vullen met de inhoud van de schotel.

WATERGRUWEL

  • 1/2 liter bessensap of kersensap
  • 1/2 liter appelsap( of 1 dl. appeldiksap met 4dl. water)
  • 2 eetlepel rozijntjes ( of half rozijnen/half krenten)
  • 100 gram gerst( geen gort)

Kook de gerst in de bessensap/appelsap met de rozijnen, in ongeveer 50 minuten gaar op een klen vuurtje. U kunt ook nog honing toevoegen aan het bessensap, om het frisse nagerecht iets zoeter van smaak te maken.

 

OVER SUIKER lezen we:

“…….SUIKER? (liever niet).

Suikergebruik is zo sterk toegenomen in het gangbare voedsel, dat het een bedreiging voor onze gezondheid is geworden; in de eerste plaats door aantasting van het gebit.

Wij willen het liever helemaal niet gebruiken. Maar veel mensen moeten daaraan nog even wennen. Als overgangsmaatregel kunt u vorlopig nog wat suiker toevoegen bij sommige toetjes. Van ons hoeft dat niet…..”

HEERLIJK GEZOND ETEN – NEDERLANDS DIS

Kleine Aarde in Boxtel 1995

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>