HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

“MOSSELEN van Sint Anneke”  traditie uit ANTWERPEN

Sint Anna ten Drieën onder water

Sint Anna ten Drieën onder water

Waar nu in Antwerpen de linkeroever van de Schelde is, lag vroeger het havenhoofd en gehucht Sint Anna ter Veere.  Hier gingen Antwerpenaren met de veerpont naartoe om de beste mosselen van Vlaanderen, misschien zelfs wel van de hele wereld, te eten.het strand van St Anna

Het dorp Sint Anna bestaat niet meer, maar nog velen komen naar de linkeroever van de Schelde  om de “Mosselen van Sint Anneke” te eten bij de restaurants aan het Sint Annastrand. Tegenwoordig kan men daar door een van de tunnels onder de Schelde door te lopen of fietsen komen.

 

SINT ANNA MOSSELENmosselen ongekookt

6 kilo mosselen
1 fles droge witte wijn
1 takje tijm
3 uien
1 bosje selderij
enkele takjes lavaslavasblad

1 bos kervel
Ruime handvol peterselie
wat bieslook
3 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
peper & zout

Zet de pan op het fornuis. Smelt een klontje boter en stoof de in ringen gesneden uien en de fijn gesneden selderijstengel.( houd het selderijgroen apart).
Stoof de uien en de selderij zachtjes zonder ze te bruinen. Maal er wat peper over.  Voeg er dan de afgeriste tijm bij.
Giet vervolgens wat wijn in de pan, doe er de mosselen bij en giet er nog wat wijn over. Ga ze door tot alle mosselen en de wijn op zijn ( je mag er wel op het laatst een slokje van nemen).
Kook de mosselen, schud ze een paar keer om en laat ze drie keer omhoog komen. Snij intussen het selderijgroen, de lavas en de bieslook klein. Giet, als de mosselen zijn gekookt, het mosselvocht over.
Smelt de boter, voeg er bloem bij. Laat het mengsel even al roerend doorgaren. Giet er dan het kooknat van de mosselen bij. Laat het even nog steeds roerend koken, zodat het een mooie gebonden saus wordt. Even proeven en op smaak maken. Meng er de fijn gesnipperde kruiden door, warm het nog even door, maar laat het niet meer koken. Verdeel de mosselen over de borden en giet nu de saus er over.

mosselen gekookt“Mosselen van Sint Anneke”  traditie van ANTWERPEN

Gelijk eten met brood of frietjes.patat

Gewoon gekookte mosselen: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/mosselen-gekookte/

Gekookte mosselen

Mosselsoep: http://www.nederlands-dis.nl/soep/mosselsoep-traditionele/

mosselsoep

 

TRADITIE IN VLAANDEREN & NEDERLAND : NEDERLANDS DIS

Antwerpen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>