HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

NASI GORENG    DE KEUKEN VAN HET OOSTEN maar wel in drie variaties: uit Indonesia, de Chinese en die van de Marine

wokNasi goreng( een begrip uit het Maleis)  betekent niets meer dan gebakken rijst. Als ontbijt of lunch werd overgebleven gekookte of gestoomde rijst in Oost Indië in een wok warm gemaakt en zo gebakken met wat kruiden. Daar door heen mengde men dan wat men verder overhad: wat groente, reepjes omelet of stukjes vlees. Pas door invloed van de Chinese koks en Europeanen is nasi goreng een apart compleet gerecht geworden.

SIMPELE NASI GORENG

  • ½ kilo gekookte rijst
  • 3 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, ook fijn gesneden
  • 3 theelepels sambal
  • Wat olie
  • Restjes vlees, kip of garnalen
  • 2 eetlepels ketjap ( liefst zoute, in ieder geval geen zoete)

Wrijf de uien, met knoflook en sambal tot een pasta of maak het in een blender fijn.

Bak dit mengsel in de olie aan tot de uien licht beginnen te kleuren. Voeg dan eventueel de restjes vlees ( klein gesneden) toe en bak ook even mee. Voeg dan in kleine hoeveelheden de rijst toe. Bak het even mee en voeg dan weer wat rijst erbij, totdat alles mooi gebakken is. Voeg er dan wat  ketjap bij.

gebakken rijst

Serveren met gebakken ei en wat tafelzuur.

gebakken ei

NASI GORENG ( aangepast door de Chinese restaurants)

Bij de Chinees vormt nasi-goreng een complete maaltijd.  Het gebruik van varkens vlees en reuzel werd door hen in het gerecht geïntroduceerd en het meebakken van groentes.

  • ½ kilo gekookte of gestoomde rijst
  • 2 grote uien , fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, ook fijngesneden
  • sambal
  • 100 gram taugé
  • 100 gram fijngesneden witte kool
  • ¼ kilo fijn gesneden varkensvlees, kip of garnalen
  • 100 gram ham
  • 4 eieren
  • Reuzel of olie
  • ketjap
  • Ve-tsjin
  • Wat fijngehakte peterselie of koriander

Bak van twee eieren mooie dunne omelet, die men vervolgens in reepjes snijdt.

Wrijf de fijngesneden ui, de knoflook en de sambal tot een prut. Bak die in de reuzel aan en voeg als de uien gekleurd zijn het vlees in reepjes toe. Bak het vlees mooi gaar. Voeg dan de rijst er in beetjes bij en bak dit verder tot het licht kleurt. Klust de twee andere eieren met wat zout en weinig water los en roer dat vervolgens door de rijst, zodat het om de rijstkorrels kan stollen. Maak de rijst op smaak met ketjap en ve-tsjin en meng de ham in kleine reepjes en de omelet in reepjes erdoor. Bestrooi alles met de fijngehakte kruiden.

nasi goreng sate

Deze nasi goreng wordt vaak geserveerd met plakjes ham, gebakken ei en  een stokje saté.

  • Ve-tsjin ( monoglutomaat) is een smaakversterker, die veel in de Chinese keuken wordt gebruikt. Zelf gebruik ik het om meerdere redenen nooit.

NASI VAN DE MARINE

Nasi werd een standaard gerecht van de marine. Aan boord kreeg men soms weleens per week nasi geserveerd.

marine marva

Natuurlijk werd ook nu weer het gerecht aangepast. Want aan het gerecht werden soms alles wat maar eventueel kon en nog in de kombuis voorhanden was door de nasi gemengd ( zelfs restjes gekookte bruine bonen). Het recept is van het basisgerecht NASI.

NODIG:

500 gram gekookte rijst
200 gram varkens- of kippenvlees in blokjes
zonnebloemolie om te bakken
3 geklutste eieren
eventueel  50 gram garnalen
150 gram mager gerookt spek in reepjes
150 gram magere ham in blokjes
1 prei in ringen gesneden
2 grote uien gesneden (in niet  te kleine stukjes)
4 teentjes knoflook -fijngehakt
naar smaak: lombok of sambal oelek, trassi en zout

en maggimaggiEn extra 1 eetlepel ve-tsjin, 1 theelepel ketoembar ( koriander) en 1 theelepel djahe ( gember).
Van de geklutse eieren omeletten bakken en in reepjes snijden.

Het vlees bestrooien met zout en peper.

Verhit een beetje olie in de wok en bak het vlees bruin & krokant. Schep het uit de olie. Bak nu de in reepjes gesneden gerookt spek krokant. En haal die ook uit de olie. Bak de gesneden uien in dezelfde olie. En schep deze ook uit de wok. Giet nu ongeveer de helft van de olie in een bakje.

Bak nu de knoflook en de trassi aan en voeg langzaam de gekookte rijst erbij. Bak al roerend door tot de rijst een bruine kleur krijgt. Voeg nu de sambal en wat maggi erbij. En zout en kruiden naar smaak.
Voeg nu het varkens- of kippenvlees met de uitjes er bij en zet het vuur op een laag pitje. Bak alles even mee. Meng nu de ham en de reepjes ei onder de nasi en als goed in de rijst is verdeeld de in ringetjes gesneden prei ( en evt. de garnalen) erbij.

nasi marine

 

  • In plaats van reepjes omelet kan je ook een spiegeleitje bakken.
  • Op tafel erbij: kroepoek, gesneden augurkjes, gesneden komkommerschijfjes en in plakjes gesneden tomaat. En uiteraard sambal.sambal badjak

 

Recept om rijst volgens de Indonesische keuken gaar te koken (stomen) :

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rijsttafel-de-basis/

Daarom kun je het beste een stoommandje aanschaffen.stoommandje

 

BINDING MET HET OOSTEN : NEDERLANDS DIS

indonesia 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>