HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PAASTRADITIE IN DE ACHTERHOEK

Met Pasen werd niet alleen kip en eieren in de Achterhoek gegeten. Ook een aangeklede rijstschotel was in sommige families het traditionele eten met Pasen.

RIEST MET KRENT’N BOTTERJUS & EIER

Voor Pasen als warm eten : gekookte rijst met krenten, ‘boterjus’ (gesmolten boter) en zachtgekookte eieren

Mevrouw Van Beek- Van Brummen uit Wilp vertelt in de “wagen vol verhalen” erover, dat dit al drie generaties de traditie is en dus eet men met Pasen met krenten gekookte rijst waardoor in stukken gesneden zacht gekookte eieren worden verdeeld. Er werd gesmolten echte”boter”over gegoten. riest met krentn

Bron: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Eten-en-drinken/riest-met-krent-n-botterjus-en-eier.html

LICHTJES VAN EIERSCHALENkaars

W.H.Wessels vertelt ook in “de wagen vol verhalen” dat:

“……..Met Pasen en wel op paaszondagmiddag kwam men vroeger thuis bijeen om paaseieren te eten. De lege eierschalen/doppen werden verzameld en met modder op weilandpaaltjes vast “geplakt”. De weilandpaaltjes bakenden het stuk grond af, dat bij de boerderij hoorde. DE eierdoppen vulden we met turfmolm of zaagsel. Nadat men er spiritus had bijgedaan werden ze aangestoken en fungeerden dan als paaslichtjes….”

eierschalen
Dit gebruik bestond op meerderplekken in de Achterhoek. In ieder geval in en rond Ulft, Zelhem,Meddo, Stokkum en Dinxperlo. In Ulft schijnt het nog steeds gedaan te worden ( maar tegenwoordig alleen aan de voorkant van het terrein).

Bron: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Feestdagen/een-bijna-vergeten-paastraditie-in-de-achterhoek.html

EIERROLLEN

NAAST EIERTIKKEN BESTOND EEN TRADITIE VAN EIERROLLEN IN HET NOORDEN VAN DE ACHTERHOEK

Stien Meuleman vertelt dat boven Lochem bij Laren op het landgoed Vervolde , maar ook wat verder op de Markelose berg in het grensgebied van Gelderland en Twente rolde men “gekookte?!” eieren van de “berg”. De kunst was zo ver mogelijk onbeschadigd te komen.

Ook Marten Brascamp vertelt hier over en legde het zelfs vast met een filmpje.

Bron: http://www.eenwagenvolverhalen.nl/Feestdagen/eieren-rollen.html

geverfde eieren

 

En uiteraard werden de eieren in overvloed gegeten, want het is nu Pasen.

DE RIJKE TRADITIE : NEDERLANDS DIS

paaseieren 3

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>