HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PEKELVLEES MET PICCALILLY ALS EEN SOORT “MARINADE”.

vlees in de pekel

PEKELVLEES: vlees bewaard in een zoutoplossing was voor de komst van koelkasten en diepvries één van de meest gebruikte methode om vlees langer tegen bederf te beschermen.  Lang bewaard pekelvlees bevat niet alleen erg veel zout, ook de smaak is er een beetje af. Om het vlees weer goed eetbaar te maken , moest het pekelvlees vaak nog herhaaldelijk gespoeld en vaak apart opgekookt worden. Daarmee was het natuurlijk niet smakelijker geworden, los van het verlies van voedingswaarde.

Door pekelvlees na het weken in een soort marinade te leggen, lukte men er toch in daarmee smaakvol te koken. Vroeger had men bijna altijd mosterdgroente of te wel piccalilly in huis en bij het uitscheppen van de inhoud hield men je altijd het zoetzure kruidige gele vocht over.Piccalilly

SMAAKVOL PEKELVLEES

  • 8 dik gesneden plakken pekelvleespekelvlees 2
  • 4 eetlepels vocht uit een pot Piccalilly ( eet de mosterd groente lekker apart bij dit gerecht)
  • Wat honing en eventueel wat mosterdzaad
  • Wat bloem
  • ½ liter (groente-) bouillon

Haal  de plakken vlees door het vocht van de piccalilly gemengd met wat honing en vervolgens door de bloem.

Leg de plakken in een vuurvast schaaltje. Giet de bouillon erbij. Strooi er eventueel wat mosterd zaad over. Zet het schaaltje ruim een kwartier tot twintig minuten in en oven op 200 graden.

In de tussentijd kan men bijvoorbeeld de bijpassende aardappelpuree koken. Een recept hiervoor met kruimige aardappels: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/aardappelen-puree-ii/aardappelpuree

Maar ook met wortels en stukjes aardappels kort voorgekookt en verder  tegelijkertijd gegaard in de oven met raapolie, grof zout en tijm heeft men een mooie smaakvolle maaltijd ( men kan er zelfs stukjes ui  en teentjes  knoflook door mengen).Pekelvlees gemarineerd

MOOIE TRADITIES : NEDERLANDS DIS


keuken 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>