HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

PREIPROL OF PARREIPROL

preiprol

Parreiprol of preiprol  is een streekgerecht uit de buurt van Cadzand in Zeeuws Vlaanderen.

Prol is de plaatselijke naam voor de prut:  de puree.

Parrei wordt prei daar plaatselijk genoemd. Dus samen hebben we zo een Cadzandse preistamppot.

cadzand

Er zijn meerdere variaties op dit gerecht. Tegenwoordig ook vaak met ui en knoflook.

 

PREIPROL

Ingrediënten:

  • 1 kilo prei ( in fijne ringetjes)
  • 1 1/2 kilo aardappelen (geschild, in blokjes)
  • 5 eieren
  • 200 gram spek in blokjes
  • scheutje azijn
  • peper en zout
  • Gesmolten boter of margarine ( Zeeuws meisje?)

Bereiding

Kook de prei en de aardappelen samen in een pan gaar met wat zout. Afgieten en het vocht nog even bewaren. Daarna goed doorroeren. Spekjes in tussentijd  in een andere pan uitbakken. Spekjes en vet bij de prei met aardappelen. Met stamppot stamper door elkaar werken. Voeg wat kookvocht erbij als het mengsel wat te droog is. Op smaak met peper, zout en een scheutje azijn. Kook de eieren in water hard ( ongeveer 7 minuten in het water als het kookt), daarna pellen en apart op tafel zetten.  Wat peper en zout erover.

preipol

Eet de eieren en de preirol samen met een scheutje gesmolten boter.

Prei-teelt in Zeeuws Vlaanderen

preiteelt

 

Informatie over prei en het recept voor gestoofde prei: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/prei-traditionele-gestoofde-prei-met-een-sausje/

prei in een sausje

prei in een sausje

En wat dacht je van heerlijke aardappel-preisoep: http://www.nederlands-dis.nl/soep/soep-variaties-op-aardappelsoep-2/

preiaardappelsoep

 

ALLE GROENTES VAN NU EN VROEGER : NEDERLANDS DIS

prei

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>