HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RADIJS dus SALADE ANDERS

radijs

Radijs is een plant uit de familie der kruisbloemigen. Alle koolsoorten horen tot dezelfde familie. Het radijsje is een verdikte stengel net boven de wortel. Wordt radijs niet op tijd geoogst gaat deze verder uitgroeien en wordt het radijsje voos.  Vers is radijs is aangenaam bitter van smaak, deze smaak zit in schil en net onder het meestal rode schilletje. Dat komt door de aanwezigheid van mosterdolie in deze plant. Er bestaan trouwens ook radijsjes die niet rood zijn, overlopend van rood naar wit , of bijvoorbeeld wit en dan vaak ook niet rond maar kegelvormig.

Het blad van radijs kan trouwens ook gegeten worden, smaakt uitstekend in soepen, groentegerechten en kruidensausen. Zo smaakt het ook uitstekend in mosterdsoep.

Recept mosterd soep  : http://www.nederlands-dis.nl/soep/mosterdsoep/

 

Zowel in de Gelderse als Overijsselse mosterd soep kan men op het laatst de blaadjes licht aangesmoord toevoegen.

Vroeger werd radijs niet alleen rauw gebruikt  ook gestoofd werd  het als groente klaargemaakt.

GESTOOFDE RADIJS

  • 1 bos radijs
  • 50 gram boter of reuzel
  • 1/2 glas groentebouillon
  • wat peper

Maak de bos radijs schoon, snij het groen eraf en bewaar het voor de volgende dag voor een soep of een gemengd groentegerecht.

Snij de boeven en onderzijde van de radijs schoon en snij ze vervolgens in wat dikkere plakjes van gelijke dikte.

Smelt de boter of het vet in een pan en smoor daarin de plakjes radijs aan. Maal er royaal zwarte peper over. Giet na een minuut of vijf de bouillon erbij en smoor de plakjes in een gesloten pan op een laag vuur in nog 5 minuten helemaal gaar.

Heerlijk als groente bij een traditioneel aardappel groente met wat erbij maaltijd.

Ander recept met gekookte radijs: http://www.nederlands-dis.nl/dis/nagerecht/weekmenu-20-midden-mei-vegetarisch-voorjaarsmenu-uit-2000/gekookte radijs in kervelsaus

LAUWE SALADE MET APPEL EN RADIJS

Nodig:

  • 1 appel
  • 1 bosje radijs
  • bieslook
  • zeer oude boerenkaas
  • zonnebloemolie
  • sesamolie of pompoenolie
  • sesamzaad
  • peper en zout
  • wat appelazijn of citroensap

Snij de blaadjes van de radijs, maar gooi ze niet weg. Was de blaadjes en de radijsjes apart.

Laten uitlekken. Snij vervolgens de radijsjes in kwarten.

Snij  de appel in stukjes, dan het klokhuis eruit  en vervolgens in blokjes. druppel wat azijn of citroensap op de appelstukjes.

Verhit zonnebloemolie in een pan, de stukjes radijs erin aanbakken ( 1 minuut), voeg vervolgens de appelblokjes erbij.

Nogmaals  1 minuut bakken. Dan de blaadjes van de radijs erbij en goed  aanbakken. Maak dit mengsel op smaak met peper en zout. Doe naar smaak een paar druppels sesam- of pompoenolie over de lauwe vruchten en blaadjes. Ook geroosterde sesamzaadjes passen er goed bij. ( voor de verandering kan je ook zwarte sesamzaad er over strooien)

radijssalade

Serveren met wat stengels bieslook en vers ( volkoren) brood.

 

Ook aan traditionele coleslaw ( koolsalade) kan men wat blaadjes van radijs en radijsjes in schijfjes toeveoegen.

Recept Koolsalade ( al eeuwen zo gemaakt) : http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/koolsalade-oud-hollandse/

coleslaw

Radijs in plakjes past bij vele salades.

Radijs in plakjes past bij vele salades.

NEDERLANDS DIS :  ALLE ZOMER GROENTES

soorten radijsjes

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>