HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

RODE BIETENSTAMPPOT

 

rode ui 4De rode biet, in het Westen van Nederland vaak kroot genoemd is een wortelgewas uit de Amarantenfamilie. In Nederland wordt rode biet vaak gekookt  en met aardappels en wat vlees & jus gegeten.  Zowel de knol als het blad kan gegeten worden, naast gekookt wordt de biet zowel rauw als gekookt in salades en stamppot gebruikt. Het blad wordt (als het niet wordt weggegooid!)  meestal ook gestoofd. Van biet worden ook diverse soepen gemaakt.

Meer informatie over rode biet:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rode-biet/ gekookte rode biet

 

BIETENSTAMPPOT

  • 1.5 kg kruimige aardappelen
  • 250 gram gerookte spekblokjes
  • 1 ui in halve ringen
  • 500 gram gekookte bieten (geschild)
  • 1 zoetzure appel
  • boter
  • Peper, zout en mosterd

Kook de geschilde aardappels in blokjes in wat water met zout (ongeveer 20 minuten).

Bak de spekblokjes uit. Bak op z’n laatst de ui met de spekblokjes mee.

Snij de bietjes en de appel klein. Giet de gare aardappels af. Bewaar het kookwater.

Stamp de aardappels met wat boter en naar behoefte wat kookvocht tot een grove puree.

Voeg de spekjes, de ui en ,de bietjes en appel toe. En roer alles goed door. Op smaak met zout en peper.

rode bieten stamp

En eventueel naar smaak wat grove mosterd.

Grove Mosterd

Men kan deze stamppot ook vegetarisch klaarmaken, want rode biet smaakt erg lekker bij fetakaas , maar ook met harde en zachte geitenkaas. Dan moet men wel de spek weglaten, natuurlijk.

Rode biet in salade:

https://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/bietharingsalade-hieringslaaj-uit-limburg/

haring salade met rode biet

En rode bietensoep:

https://www.nederlands-dis.nl/soep/rode-bietensoep/

rode bietensoep

 

ALLE GROENTES VAN DE LAGE LANDEN : NEDERLANDS DIS

 

groente

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>