HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

UTRECHTS STOOFVLEES uit de serie RUNDVLEES DOORREGEN RUNDERLAPPEN

vlaamse stoofkarbonaden

rund en vlees

Doorregen runderlappen is typerend stoofvlees, afkomstig van de borst van een koe of stier.

Er bestaan eindeloos veel recepten stoofvleesgerechten. Zeker ook omdat het vroeger in verhouding goedkoop vlees was en door de stoven voor iedereen simpel te bereiden was. Meer dan 2 uur stoven is noodzakelijk om het vlees mals te krijgen, maar ook toevoegingen als azijn of bier maken het vlees sneller gaar.doorregen runderlappen 1

Oud familierecept ( uit de stad Utrecht)

IMG-20150102-WA0021

UTRECHTS RUNDERSTOOFVLEES

Nodig

  • 660 gram doorregen runderlappen
  • 1 eetlepel bloem
    versgemalen peper
  • 50 gram boter
  • Wat olie ( raap- of zonnebloem)
  • 3 uien, fijn gesnipperd
  • ½ liter Utrechts bierutrechts bier
  • 3  kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes

laurierblad

  • Wat stroop of bruine suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • Een snee of twee bruin- of volkorenbrood ( mag oud zijn)
  • 1 eetlepel grove mosterdGrove Mosterd

Bereiding

Bestrooi het vlees met bloem, zout en peper.
Verhit de olie en bak hierin de vleesblokjes lichtbruin, voeg dan de boter erbij en bak de uien mee.
Voeg hier het bier bij en de kruidnagels,  laurierblaadjes, suiker of stroop en azijn. Stoof met deksel zachtjes zeker 1 ½ uur.
Bestrijk stukjes brood met de mosterd.
Voeg ze in de pan toe en stoof alles nog zachtjes 1 uur.  Verwijder de kruidnagels en laurierblaadjes.

Lekker met gestoofde bietjes en aardappelpuree.

Gebakken appelschijven smaken er lekker bij ( wel met peper bestrooien).

 

Het Utrechts recept lijkt erg op het traditionele Vlaamse gerecht “Vlaamse stoofkarbonaden”.

Kijk maar: .

 

vlag vlaanderen

Een heel ander stoofgerecht – als Wille Haas uit Limburg: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/rundvlees-schouder-nek-of-bil-baklap/

wille haas

Of  Hachee : http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/hachee/

Maar denk ook eens aan het Draadjesvlees van menige grootmoeder: http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/omas-draadjesvlees-gedachtig-mijn-grootmoeder/

draadjesvlees

 

 

LEKKERE STOOFGERECHTEN: NEDERLANDS DIS

oud keukentje van blik

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>