HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SATE VAN KIP  uit DE KEUKEN VAN HET OOSTEN in drie variaties + uiteraard ketjapsaus

sate

In Nederland zijn we gewend om saté dus de geroosterde vlees-spiesjes met pindasaus te eten.

In de traditioneel Indonesische keuken werd wel pindasaus gegeten, maar meestal werd bij saté ketjapsaus geserveerd.

Wil je toch pindasaus dan moet je deze wel zelf maken, want dan smaakt deze veel lekkerder.  Het recept voor PINDASAUS staat natuurlijk op Nederlands Dis: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/frietcultuur-de-nederlandse-en-vlaamse-sausen/pindasaus 1

Maar eerst geven we een paar kip-saté recepten. Alle drie zijn de moeite  waard om eens uit te proberen. De smaken zijn echt authentiek en dus anders dan wat we in het algemeen gewend zijn.

Van oorsprong werden satéstokjes boven open houtskoolvuur geroosterd en dat blijft de beste methode. Op een grilplaat kan men ook saté roosteren.

roostertje voor sate

SATE AJAM  ( KIP SATE)

  • 375 gram kipfilet ( in vierkante blokjes gesneden)
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels zoete sojasaus

ketjap

Snij en wrijf daarna de ui fijn, voeg er de ook fijn geneden knoflook en de sojasaus bij.  Meng alles tot een saus. Smeer hiermee de kipblokjes in.   Laat het vlees hierin het liefst minimaal 3 uur marineren ( op een koele plek, zoals in een plastic bakje in  de koelkast. Steek de blokjes aan satépennen of stokjes ( deze het liefst eerst een uur in water laten staan).

Rooster de saté boven open vuur ( BARBECUE).

SIMPELE KIPPENSATE

  • ½ vette kip ( 500 tot 600 gram)
  • Citroensap
  • 1 eetlepel Tamarindepasta
tamarinde pasta = het zure uit de Indonesische keuken

tamarinde pasta = het zure uit de Indonesische keuken

  • kipsatesaus
  • Boter of ghee
  • zout

Ontbeen de halve kip. Gebruik alleen het vlees en stukjes met vet. Snij dit in dobbelsteentjes van gelijke grote. ( gebruik de botten en het vel om bouillon van te trekken).

Maak een pasta van de tamarindepasta met 1 eetlepel water en wat zout. Verdeel dit over de stukjes kip. Laat alles een uur marineren.

Droog dan de stukjes kip af en rijg ze aan pennen of stokjes. Verdeel de vettere stukjes tussen de magere stukken vlees.

Vermeng de ketjap met net zoveel licht gesmolten ghee of boter.  Kwast hiermee de kipspiesjes in.

Rooster ze boven ene houtskoolvuurtje rustig mooi bruin. Besmeer de spiesjes in tussen verder met het sojasaus/boter mengsel.

Bedruppel de spiesjes als ze klaar zijn met wat citroensap. Serveer ze met sojasaus of een saus gemaakt met sojasaus.

DUS KETJAPSAUS

sojasaus

 

  • 1 eetlepel fijngesneden ui
  • 2 teentjes knoflook ( heel fijn gedrukt)
  • 1 theelepel palmsuiker ( of donkere basterd suiker)
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • 3 eetlepels sojasaus ( dunne)
  • 2 eetlepels tamarinde-pasta
  • 2 eetlepels pindaolie

Wrijf de ui, knoflook,de suiker en de komijn tot een brij. Wrijf er daarna de sojasaus en tamarindepasta door. Als laatste de olie. Geef de saus bij saté.

SATE van KIP kruidig geroosterd

  • ½ vette kip van 500 tot 600 gram
  • 50 gram pindakaas
  • 4 eetlepels pinda-olie
  • Wat citroensap
  • 1 ½ eetlepel ui ( zeer fijngesneden)
  • 1/2 theelepel sambal terasi ( sambal met trassi = geperste garnalenprut)
  • ½ eetlepel sojasaus ( dunne)
  • 1 djeroek poeroet-blaadje (= limoen-blad is te vervangen door wat limoenrasp)
  • Wat zout

Maak de halve kip net zo schoon als hierboven beschreven en snij het vlees in mooie gelijke blokjes.

Wrijf het ui met de sambal en pindakaas tot een prut. Bak die aan met het limoenblad ( of wat limoenrasp) in wat olie. Voeg er dan de sojasaus en wat citroensap bij.

Rijg de stukjes vlees aan spiesjes.kip aan spiesjes Rooster het vlees boven een houtskoolvuurtje half gaar. Besmeer het vlees met de prut. Laat het even uitdruppen en rooster de spiesjes tot het vlees gaar is. Bestrijk dan het vlees weer met de kruidenprut.

Serveren met sambal badjak en wat citroen- of limoensap.

 

LEKKER VAN ELDERS : NEDERLANDS DIS

indonesia 1

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>