HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: BOER’N PASTA

‘Boer’n pasta’ is geen goed Nederlands, maar deze pasta wordt wel gemaakt met oer-Hollandse rookworst. Een beetje landelijk dus. We hopen dat onze lezers uit landelijke streken het ons niet kwalijk nemen, dat we de pasta zo hebben genoemd. Boer’n pasta is gemakkelijk te maken van simpele ingrediënten, maar heeft, ondanks de rookworst, ook een beetje een Mediterrane touch.

Dora boern pasta 1

Voor vier royale porties heb je nodig:

  •  driekwart van een gare rookworst, ongeveer 200 gram ( mag natuurlijk ook runder-of vegetarische rookworst zijn)
  • 250 gram snoeptomaatjes of cherrytomaten
  • 150 gram uien of sjalotten
  • Italiaanse kruiden, zoals oregano, basilicum, tijm en rozemarijn
  • 500 gram stevige pasta, zoals penne
  • zout en peper
  • eventueel geraspte kaas
  • olie om in te bakken

Kleine brokken

Begin met het snijden van de worst, de uien en eventueel de tomaatjes. De worst wordt in niet te kleine brokken gesneden, de ui in reepjes, en als de tomaten te groot zijn, kun je ze eventueel halveren. Kleine tomaten zijn beter, omdat die heel kunnen blijven, en het sap daardoor in de tomaatjes blijft, en niet in de pan loopt.

Verhit de olie in een ruime wokpan of hapjespan. Laat de olie niet te heet worden. Doe de brokjes rookworst in de pan en laat ze maar eens lekker bakken. Meestal doe je dat niet, omdat de doorsnee supermarktrookworst al gaar is, en alleen doorgewarmd hoeft te worden. Door het langzaam bruin bakken van de worst wordt de smaak wel ineens bijzonder.

Dora boern pasta 2

Als de worststukjes een beetje bruin en licht krokant worden, zijn ze klaar en haal je ze uit de pan. Zet ze even weg in een schaal. Doe dan de uienreepjes in de pan en bak ze niet te hard totdat ze lichtbruin zijn. Haal die dan ook uit de pan en bewaar ze bij de al gebakken rookworst. Dan gaan de tomaatjes in de pan. Rol ze maar lekker door de hete olie, en geniet van het smakelijke sissen en puffen, totdat ze rimpelige, en hier en daar gebruinde velletjes hebben gekregen.

Beetgaar

Zet op tijd de pasta op en kook die volgens de instructies beetgaar. Het is ideaal als de pasta klaar is op het moment dat de tomaatjes gaar zijn. Zet het vuur wat lager en voeg de ui en de stukjes rookworst bij de tomaten en warm door. Kruid met de Italiaanse kruiden en peper en zout. Wees voorzichtig met zout, want de worst is ook al gezouten. Ten slotte voeg je de gekookte penne toe en schept alles nogmaals goed door elkaar.

Dora boern pasta 3

Serveer de boer’n pasta in een diep bord, en strooi er eventueel geraspte kaas over. Geheel in stijl mag dat natuurlijk ook Hollandse jong belegen zijn. Serveer er sla of rauwkost bij. De ingrediënten voor deze boer’n pasta zijn ook als je ze zelf moet betalen, niet duur. Voor vier volle borden hoef je niet meer te betalen dan € 2,50.

HEERLIJK GOEDKOOP GENIETEN – NEDERLANDS DIS

Dir recept hebben we al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>