HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : DOPERWTENSALADE met uitgebakken plakjes spek

Wat dacht je van Hollandse doperwtensalade met spekjes?

Voor vier royale porties heb je nodig:

• een blik of pot doperwten van 500 gram uitlekgewicht

• 35 gram ui of sjalot

• 150 gram augurk

• 100 gram ontbijtspek in plakjes

• twee eetlepels olie

• twee theelepels witte wijnazijn of citroensap

• zout en peper, nootmuskaat

Er is niets zo Hollands als doperwten uit pot. Je kunt ze opwarmen, als groente bij friet en appelmoes. Maar wat kun je er nog meer mee? Deze salade is misschien een antwoord? Wij gebruikten doperwten uit een pot, omdat die al gaar zijn. Als je diepvrieserwtjes gebruikt, dan moet je ze eerst nog kort koken.

Afkoelen

Begin enige tijd van tevoren met de bereiding, want je moet vooraf het spek bakken en dat vervolgens laten afkoelen. Door afkoelen wordt het gebakken spek lekker crispy. Zet een koekenpan op een heel laag vuurtje, en beleg de bodem met een aantal plakjes ontbijtspek. In een pan met een antiaanbaklaag hoef je verder geen vet toe te voegen. Door het spek langzaam te verwarmen, bakt eerst het vet eruit, waarna het in zijn eigen vet krokant bakt. Neem de tijd, keer de plakjes regelmatig om. Je zult zien dat de spekplakken flink krimpen, als het vet eruit bakt. Laat het spek ten slotte uitlekken op keukenpapier.

Mager licht gerookt spek

Maak in een mengkom een vinaigrette door de olie, de azijn of het citroensap, en zout, peper en nootmuskaat door elkaar te klutsen. Wees zuinig met het zout, want de doperwten en het spek zijn allebei al gezouten. Snij de ui en de augurk in kleine stukjes en meng die door de vinaigrette. Doe de erwten in een vergiet en spoel ze af. Laat ze goed uitlekken. Dep desnoods alles extra droog met wat keukenpapier. Hoe minder vocht eraan hangt, des te beter.

Marineren

Schep de erwten eveneens door de vinaigrette, en laat de boel een aantal minuten marineren. Snij de inmiddels afgekoelde en knapperige spekplakken in stukjes. Voeg driekwart van het spek door de salade, maar doe dat wel vlak voor het opdienen. Zo blijft het spek krokant. Doe de salade in een mooie schaal, of in vier kleinere schalen, en strooi er de rest van de spekstukjes overheen.

Deze salade smaakt prima bij frietjes en bij vlees. Je proeft alle smaken tegelijk, en dat maakt dat je doperwten ineens heel anders reageren in je mond. Wel Hollands, met die spekjes en de augurk, maar ook een beetje exotisch. En bedenkt: het zijn bijna twee ons groenten per portie. Zelfs als je alles zelf moet betalen, ben je weinig geld kwijt. Deze vier porties hoeven samen niet veel meer dan twee euro te kosten.

EENVOUDIGE HOLLANDSE GERECHTEN – NEDERLANDS DIS

Dit recept is al eerder door ons op de Site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>