HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : KRUIDIGE KIP met rijst & raita

Een compleet menu met een Indiase smaakbeleving, gemakkelijk en snel gemaakt, voor heel weinig geld. De kip hebben we met currypoeder een Indiase smaak gegeven, de pandanrijst is oranjegeel, en de groentesaus is een originele komkommer-raita, gemaakt met yoghurt. Het recept is niet moeilijk, dus laten we beginnen! Voor vier porties heb je nodig:

dora-indiase-kip-met-raita-3

Voor de kip:

  • 500 gram kipvlees zonder bot, bijvoorbeeld kipfilet
  • een volle theelepel currypoeder
  • een halve theelepel knoflookpoeder
  • een halve theelepel gemberpoeder
  • een mespuntje (!) chilipoeder
  • een snuf zout
  • olie om in te bakken

Voor de gele rijst:

  • 300 gram pandanrijst
  • twee volle theelepels paprikapoeder
  • een volle theelepel geelwortelpoeder (koenjit)
  • een flinke snuf zout
  • een grote of twee kleine tomaten, samen ongeveer 150 gram

Voor de raita:

  • een halve komkommer, ongeveer 300 gram
  • zes eetlepels stevige yoghurt, bijvoorbeeld Griekse of Turkse yoghurt
  • twee volle theelepels gedroogde munt (of vers, als je hebt)
  • een theelepel gedroogde salie
  • een snuf zout en een beetje peper uit de molen

komkommer

Marineren

Begin met het marineren van de kip. Snij de kip in niet te kleine stukken, en bestrooi ze met de kruiden en het zout. Zorg dat de kruiden overal gelijkmatig aan het vlees plakken. Laat de kruiderij er minstens een half uur intrekken.

Schil en rasp de komkommer intussen op een grove rasp en voeg daarna de kruiden toe. Waarschijnlijk heb je geen verse munt meer in je kruidentuintje staan, maar gedroogde munt kan ook, plus gedroogde salie. Raita is een traditioneel Indiaas bijgerecht dat groenten of fruit combineert met dikke yoghurt. Elke regio in India heeft zijn favoriete raita, maar komkommer-raita is wel een heel klassieke. Wij gebruikten een Griekse/Turkse stijl yoghurt. Voeg zes eetlepels yoghurt bij de komkommer en het kruidenmengsel, doe er wat zout en peper bij, roer goed door, en proef of het zo lekker is. Laat de raita maar even staan en nog lekkerder worden.

Gelig

Kook de rijst tien minuten in water, waaraan je zout, paprikapoeder en geelwortelpoeder hebt toegevoegd. Zo wordt de rijst gelig. Door de gele rijst mengen we tomaat. Haal er de pulp en de zaadlijsten uit, en snij de tomaat in blokjes. Als je de rijst afgegoten hebt, voeg je de tomatenblokjes toe, die vanzelf warm worden als je de rijst een minuutje of tien laat staan. De stukjes tomaat geven de rijst ook nog een rood accent.

dora-indiase-kip-met-raita-1

Als je de rijst en de kip tegelijk opzet, zijn ze vrijwel gelijktijdig klaar. Doe een flinke scheut olie in een hete koekenpan, en bak de gemarineerde kipstukken bruin. Geef ze eerst wat meer hitte, voor het lichtbruine korstje, en zet het vuur dan wat lager om de kip door en door te garen.

Bergje

Als de kip en de rijst gaar en klaar zijn, kun je opscheppen. Leg twee of drie stukjes kip op een bord, schep er een bergje tomatenrijst naast, en doe er een flinke dot raita bij. Raita is tegelijk groente en saus, en laat zich lekker oplepelen met stukjes kip. Kijk aan: een exotisch en feestelijk gerecht, dat prima smaakt en niet moeilijk te maken is.

dora-indiase-kip-met-raita-2

Duur is het ook niet. De kip is het duurst. Die paar scheppen yoghurt (al dan niet van de voedselbank), de rijst, de tomaat en de kruiden zullen je financieel de kop niet kosten, zelfs niet als je alles zelf moet betalen. En heb je gemerkt hoeveel groente er in zit? Met een bak rauwkost vooraf heb je je portie groente voor de dag wel weer binnen.

EEN HEERLIJKE & GOEDKOPE GOEDE MAALTIJD met SMAAK – NEDERLANDS DIS

Dit recept hebben we al eerder op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>