HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : MAALTIJD-CROISSANT

Vandaag vullen we croissantdeeg met een stevige maaltijd. Niet moeilijk te maken, niet duur, en opvallend lekker. 

dora-maaltijdcroissant-4

Voor zes maaltijdcroissants heb je nodig:

  • een rol kant-en-klaar croissantdeeg uit de koeling, voor zes croissants
  • zes plakjes rauwe ham, bijvoorbeeld Schwarzwälder Schinken
  • 100 gram geraspte kaas
  • 125 gram ui of sjalot
  • een ei
  • olie om in te bakken

Porties

Haal het deeg uit de rol en verdeel het in zes driehoekige porties. Dat gaat heel gemakkelijk, want zo’n rol deeg is al keurig in driehoekjes verdeeld. Je hoeft ze alleen maar langs de perforatie af te snijden. Snij de ui of sjalot in kleine stukjes, en bak die zachtjes bruin in olie. Zet de ui apart en laat wat afkoelen.

Leg een lapje deeg op een plat vlak, en leg er een plakje rauwe ham op. Daar bovenop een afgestreken eetlepel gebakken ui, en daar bovenop een afgestreken eetlepel geraspte kaas. Zorg dat je een eetlepel kaas overhoudt voor de garnering. Zorg er bovendien voor, dat het beleg niet te ver buiten het deeg uitsteekt.

dora-maaltijdcroissant-1

Rol de croissants op zoals je nu eenmaal croissants oprolt (op de verpakking staat duidelijk uitgelegd hoe je dat doet). Leg ze op een ingevet bakblik. Kluts het ei met een scheutje water door elkaar, en penseel het over de bovenkant van de croissants. Daardoor worden ze straks lekker knapperig en glanzend bruin. Strooi ten slotte de overgebleven kaas over de deegrolletjes.

dora-maaltijdcroissant-2

Schuif het bakblik in de oven. Volg de instructies op de verpakking van het deeg. Waarschijnlijk moet je de croissants een minuutje of twintig afbakken. Tegen die tijd zijn ze bruin, met gebakken stukjes kaas er bovenop. Laat de croissantjes even afkoelen, zodat je je mond niet brandt. Daarna kun je (warm) eten! Je zult merken dat zo’n croissant behoorlijk voedt. Met een beetje sla erbij is het een lichte maaltijd. Ook heel lekker als lunch. En als ze niet alle zes op komen, dan eet je ze toch de volgende dag?

dora-maaltijdcroissant-3

MET ANDER VLEES of VEGETARISCH

Deze maaltijdcroissants kan men natuurlijk ook zonder vlees maken, ook champignons en/of stukjes tomaat kan men zo in het deeg meerollen als men het plakje vlees weglaat. In plaats van schinken kan men natuurlijk ook rundersalami in het deeg meerollen, als men geen varkensvlees wilt. Duur zijn de maaltijdcroissants nooit Met een beetje slim inkopen blijf je beneden de drie euro voor zes.

EENVOUDIG & SMAKELIJK ETEN – NEDERLANDS DIS

Dit rececht is al eerder door ons op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>