HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : MACARONI met KAAS

MACARONI met kaassaus

Voor vier porties heb je nodig:

  • 500 gram dikke pasta zoals penne of elleboogmacaroni
  • een halve liter melk
  • 2 volle eetlepels bloem
  • 75 gram geraspte kaas, ook om erover te strooien
  • een flinke klont boter of margarine, ongeveer 50 gram
  • zout, peper, nootmuskaat

Verder heb je een grote ovenschaal nodig, waar alle pasta in kan.

Rasp alvast de kaas grof, en zet die klaar. De basis van de kaassaus is een roux. Dat klinkt eng, maar het is niet zo moeilijk. Zet een braadpan of een andere grote pan op een niet te heet vuur. Laat daarin de klont boter smelten, maar zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt. Doe de bloem erbij en begin flink te roeren met een houten lepel. Laat het meel al roerend een minuutje stoven in de boter. Daardoor wordt de bloem al enigszins gaar en smaakt de saus later niet melig.

Giet er een halve liter melk bij, die je een beetje warm gemaakt hebt. Roer alles door en blijf roeren. In het begin lijken de klontjes niet weg te gaan. Maar als de melk serieus warm begint te worden, dan krijg je als vanzelf een gladde, licht gebonden witte saus. Laat de saus op het laagste vuurtje een paar minuten koken. Wel voortdurend roeren!

Voeg dan drie eetlepels geraspte kaas toe, en laat die al roerend oplossen in de hete saus. Je kunt elke soort kaas gebruiken die je in huis hebt. Zelfs een stuk piepjonge supermarktkaas aan een blok doet het prima. Hoe jonger de kaas, hoe gemakkelijker ze smelt. Voeg ten slotte peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe.

Terwijl je met de saus bezig bent, kook je de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op het pak, minus een minuutje. De schotel moet immers nog in de oven. Doe de beetgare pasta bij de saus en meng alles grondig door elkaar. Als je haast hebt, kun je het gerecht nu al eten, want ook in dit stadium is het al macaroni & cheese. Wij overbakken alles echter nog in de oven, voor extra smaak.

Schep de macaroni in een schaal, die je best een beetje mag invetten. Schraap elke druppel saus uit de pan en voeg die erbij. Strooi de overgebleven kaas over de pasta en schuif alles in een redelijk hete oven. De baktijd is ongeveer een half uur. Na een half uur vormt zich een lichtbruine kleur op de macaroni met kaas.

Schep in diepe borden en serveer er wat sla bij.

NEDERLANDS ETEN VOOR EEN KLEINE BEURS

Dit recept plaatsen we al eerder op de site van Tante Dora / Dora-besparen

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>