HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : MEXICAANSE “BOEREN-“EIEREN natuurlijk zonder vlees

Vandaag maken we iets simpels met ei en groenten. Maar het is ook bijzonder, want het recept komt oorspronkelijk uit Mexico. En dat proef je!

Dat klinkt niet Nederlands: huevos rancheros. Het is inderdaad Spaans, maar het betekent simpelweg: ‘boeren eieren’. Dat klinkt al dichter bij huis. Dit recept is een gemakkelijk te maken variant van het beroemde Mexicaanse ontbijt- en lunchgerecht. Het kost weinig en het smaakt naar meer. Huevos rancheros zijn gemakkelijk te maken. En een pakje tortillas zijn echt niet duur.

dora-huevos-rancheros-1

Voor vier porties heb je nodig:

  • vier tortilla’s van twintig centimeter doorsnede
  • 500 gram (twee blikken) kidneybonen
  • vier eieren
  • 150 gram tomaat
  • 100 gram ui of sjalot
  • groene verse kruiden zoals peterselie, of wat rucola
  • tabasco, als je hebt
  • olie en azijn
  • zout en peper
  • tijm en kerriepoeder

Salsa

Begin met het maken van de salsa. Salsa is een Mexicaanse salade die in ieder geval tomaten en ui bevat. Snij de tomaten doormidden en pulk er de pitjes en het sap uit. De salsa moet niet te vochtig zijn. Snij de tomaat in kleine stukjes, net als de ui. Wij gebruikten wat blaadjes rucola voor een groen accent, maar je kunt ook verse peterselie of bieslook gebruiken. Doe er zout, peper, en een paar druppeltjes tabasco of andere pepersaus bij, en een scheutje olie en een scheutje azijn (niet teveel olie en azijn!). Schep de salsa goed door, en laat alles maar even marineren.

Eieren

Doe de bonen met het vocht in een pan en warm ze goed door op een laag vuur. Als ze warm zijn, giet je het vocht af en voeg je peper toe, een klein beetje olie, een mespuntje kerriepoeder en een theelepel tijm. Zout is waarschijnlijk niet nodig. Schep alles goed door en laat het nog even een minuutje op een laag vuur doorwarmen. Daarna kan het op een warmhoudplaatje. Je bent nu helemaal klaar voor de eitjes. Bak ze in een koekenpan met wat olie. We houden van knapperige randjes, maar dat hoeft niet.

Een kwart

Maak nu de borden op. Beleg een bord met een tortilla, schep daar een kwart van de bonen op, en een kwart van de salsa. Dan komt er een gebakken eitje bovenop, dat je eventueel bestrooit met zout en peper. Klaar! Warm opdienen. Je kunt deze simpele huevos rancheros eten als stevige lunch, of als lichte maaltijd met een bakje sla erbij.

dora-huevos-rancheros-2

Over de vitamientjes hoef je je geen zorgen te maken. Over de smaak ook niet. En al helemaal niet over de prijs: als je alles zelf moet kopen, ben je hooguit vier euro kwijt.

HEERLIJK GOED ETEN – NEDERLANDS DIS

Dit recept is al eerder door ons op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>