OORLOGSETEN
GORT en BOEKWEIT werden in de laatse oorlog veel bereid. Was er nog gekookte gort of boekweitgrutten over dan werden die natuurlijk ook gebruikt. Soep kon er mee vullend gemaakt worden en ook een dunne stamppot kon er zijn stevigheid mee krijgen. En dat was regelmatig nodig want vlees ( zelfs spek) was duur en schaars te krijgen.
Uit Friesland komt dit oorlogsrecept voor koolraapstamppot.
KOOLRAAP STAMPPOT MET GORT
- ¾ kilo kruimige aardappels (geschild en in stukken gesneden)
- ¾ kilo koolraap,( geschild en in stukjes)
- 150 gram gekookte gort
- 100 gram nagelkaas in zeer kleine blokjes of geraspt.
- wat raapolie of reuzel
- ½ ui ( fijngesneden)
- Zout en peper
Zet de stukjes koolraap op met weinig zout en een bodem water. Voeg na 10 minuten de aardappel in stukken toe. Voeg zo nodig wat extra water ( of bouillon) toe. Kook alles nog ongeveer 15 minuten, in ieder geval tot alles gaar is. Stamp de koolraap en aardappel tot een grove puree. Maar houdt na het afgieten het kooknat apart. Voeg de gekookte gort toe en warm alles op een laag vuur op.
Bak in een aparte pan de ui bruin in wat reuzel. Maak op smaak met zout en peper. Schep de ui en de kaas door de stamppot en schep alles voorzichtig om.
Gelijk serveren. Het liefst met een stevige lik mosterd.
EENVOUDIG VOLWAARDIG ETEN – NEDERLANDS DIS
Over eten in oorlogstijd hebben we al vaker op Nederlands Dis geschreven. Dit recept is ook op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.