HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : OVENSCHOTEL met GROENTE uit een potje

Voor een lekkere ovenschotel kun je eigenlijk de meeste potjesgroente gebruiken. Erg bruikbaar zijn asperges, worteltjes (al dan niet met doperwtjes) en sperziebonen. Dit recept wordt gemaakt met sperziebonen.

Natuurlijk is zo’n gerecht nog leuker, als je geweckte groente uit je eigen voorraad gebruikt.

Voor vier personen heb je nodig:

  • ongeveer 500 gram sperziebonen uit een potje (één grote pot of twee kleine)
  • 150 gram (goedkope) schouderham of kipfilet ( als je geen varkensvlees eet) of als je geen vlees wilt gebruiken 2-3 gekookte eieren in plakjes
  • ongeveer vier middelgrote aardappelen, ongeveer 500 gram
  • 100 gram geraspte, pittige kaas
  • boter en/of olie, onder andere om in te vetten
  • zout, peper en nootmuskaat

De ovenschotel wordt bereid in een grote ovenschaal, waar alles goed in past.

Schil de aardappelen en snijd ze in relatief dunne plakken van ongeveer 3 à 5 millimeter dik. Was de aardappelplakjes voorzichtig en kook ze ongeveer 4 minuten beetgaar in licht gezouten water of nog beter in groente bouillon gemaakt van afsnijdsels van groente. Giet ze af ( bewaar het vocht voor een soep of saus) en laat ze uitwasemen en afkoelen.

Vet intussen de ovenschaal in met olie of boter. Rasp de kaas en giet de sperziebonen af in een vergiet. Laat ze goed uitlekken. Snij zo nodig het vlees in kleine snippertjes. Tegen die tijd zijn de aardappelplakjes wel afgekoeld. Dat afkoelen is belangrijk, want je gaat de bodem van de ovenschaal zelf beleggen met de plakjes pas gekookte aardappel! Als je het goed doet, liggen de aardappelplakjes niet teveel over elkaar, maar blijft ook niet teveel van de bodem van de ovenschaal zichtbaar. Snij de plakjes desnoods een beetje bij, om alles mooi aansluitend te leggen.

Strooi wat peper  over de aardappelplakjes. Daar overheen verdeel je gelijkmatig de stukjes vlees of plakjes ei. Daarop komen de boontjes. Zorg dat de laag boontjes overal even dik is. Als het van die lange haricots vers zijn, kun je ze misschien wel mooi in één richting schikken. Over de boontjes strooi je peper en gemalen nootmuskaat. Zout is meestal niet nodig, want de meeste conservengroente is al gezouten.

Ten slotte bestrooi je alles met een niet te dikke laag kaas. Zorg ook hier dat alles goed wordt bedekt, ook in de hoekjes. Voor extra smeuïgheid kun je wat vlokjes boter over de schotel verdelen, maar dat hoeft niet perse. Doe de schaal in een tamelijk hete oven ( minimaal 190 graden) en laat het geheel maximaal een half uur bakken, tot de kaas bovenop lekker bruin, maar niet de zwaar aangebakken is. Schep de borden maar vol! Extra sla is er wel lekker bij.ovenschotel gegratineerd

Zelfs als je de spullen niet van de Voedselbank krijgt, is deze ovenschotel goedkoop te maken. Voor gemiddeld nog geen 70 cent per portie, hebben de rekenneven snel uitgerekend.

 

VEGA-VARIATIES:  Zoals we al aangaven kun je de schotel ook vegetarisch bereiden, door de ham weg te laten. Het vlees kun je eventueel vervangen door vegetarische vleesvervangers, of door hardgekookt ei.

Ook gekookte groente van de vorige dag kan op deze wijze tot een ovenschotel worden verwerkt. Snij dikke groenten zoals broccoli, bloemkool of spruitjes wel doormidden, zodat de laag groente egaal en niet te dik is.

SIMPELE GOEDKOPE GERECHTEN – OOK NEDERLANDS DIS

Een vergelijkbaar recept is al eerder door ons op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>