HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST: SPAGHETTI MET HARTIGE BROODKRUIM

Van oud brood kan je pangrattato (‘gemalen brood’ in het Italiaans) maken: in knoflookolie gebakken broodkruim met kruiderij. Dat is heel lekker over pastagerechten. Hier nu een vegetarisch recept voor spaghetti met pangrattato.

Voor vier porties spaghetti heb je nodig:

  • driekwart pak spaghetti (ongeveer 350 à 400 gram)
  • vier volle eetlepels olijven zonder pit, ongeveer 25 stuks (groene olijven gevuld met piment geven een leuke kleurencombinatie van groen en rood)
  • een eetlepel kappertjes, als je hebt
  • (olijf)olie
  • een eetlepel balsamicoazijn
  • peper en zout
  • per portie een ei
  • pangrattato, eventueel wat geraspte of gemalen kaas

Dit recept is simpel en vegetarisch, maar het vraagt wel om een goede timing. De spaghetti moet klaar zijn, als het gebakken ei gereed is. De bijlagen, namelijk het pittige broodkruim en eventueel de strooikaas, maak je van tevoren en zet ze alvast klaar. Begin met het snijwerk.

Snij de uitgelekte olijven en de kappertjes in kleine stukjes, en doe ze in een grote (braad)pan met een royale scheut olijfolie en een scheutje balsamico, waar je ook een snufje zout en wat peper over strooit. Dit wordt straks de ‘saus’. Zet de pan nu nog niet op het vuur! Hij staat gereed, maar we gaan eerst wat anders doen.

Zet het water voor de spaghetti op. Voeg een beetje zout aan het water toe. Let op de timing: op het moment dat het water vlak tegen de kook aan is, zet je de pan met olijven en kappertjes op een heel laag vuurtje. Roer het sausje vanaf nu af en toe om, en zorg dat niets aanbrandt. Een heel klein beetje pruttelen mag, maar pas tegen het einde van de bereiding.

Als het water kookt, voeg je de pasta toe. Let vanaf nu op de klok. De spaghetti moet meestal zeven minuten koken. De eieren moeten twee à drie minuten bakken. We beginnen voorzichtig met de voorbereiding van de eitjes. Zet een koekenpan met een scheut olie alvast op een laag vuur en houd de kooktijd van de spaghetti in de gaten. Na ruim drie minuten kooktijd zet je het vuur onder de koekenpan hoog, zodat de olie in de komende  halve minuut goed heet wordt.Dora spaghetti met broodkruim 1 klein

Als de pasta iets meer dan vier minuten gekookt heeft, breek je de vier eieren in de koekenpan, waarbij je de dooiers zoveel mogelijk heel laat. De pan moet op dat moment goed heet zijn, dan wordt de onderkant van het eiwit in drie minuten lekker bruin en krokant, terwijl de dooier enigszins zacht blijft. Giet de spaghetti af en doe de pasta in de braadpan, waarin alle ingrediënten inmiddels goed doorgewarmd zijn. Schep om en serveer de pasta op vier borden.

Strooi er een klein beetje kaas over, en een eetlepel van de pangrattato. Als het goed is, zijn de eieren net op dat moment klaar. Haal ze uit de pan en vlei ze dampend heet elk bovenop een bord spaghetti. Bestrooi het ei met zout en peper.

De onderkant van het ei en het gebakken broodkruim zijn allebei heerlijk crunchy. Dat is weer eens een andere ‘bite’ dan van die snotterige pastasausjes uit een flesje. Authentiek Italiaans is het ook, met de pangrattato.

WEER EEN SMAKELIJK en GOEDKOOP BORD VOL LEKKER ETEN  NEDERLANDS DIS

Dit recept hebben we eerder al op de site van Tante Dora / DORA-BESPAREN geplaatst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>