HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SIMPELE KOST : SPAGHETTI met pittige tomaten

Een bord lekkere, snelle pasta is gemakkelijk te maken eten. Als je dat combineert met een bakje gemengde sla eet je redelijk volwaardig, Zeker als je daarvoor volkoren spaghetti of spaghetti gemaakt met ei gebruikt.

We koken vandaag spaghetti met een saus van tomaten en ansjovis. Door het toevoegen van een paar ansjovisfilets krijgt de saus een heel aparte, rijke smaak. Bovendien heb je al een blikje ansjovisfilets voor minder dan een euro, en ook de overige ingrediënten zijn spotgoedkoop.

Voor vier porties heb je nodig:

Dora ansjovis saus pasta 1 klein

 • een blikje ansjovisfilets in olie, uitlekgewicht 30 gram
 • tomaten, ongeveer 300 – 350 gram
 • uien, bij voorkeur rode uien, 150 gram
 • een flinke teen knoflook
 • een eetlepel (balsamico) azijn
 • een scheutje rode wijn, als je hebt
 • maggi of een mespuntje bouillonpoeder
 • een afgestreken theelepel suiker
 • een theelepel sambal
 • een theelepel paprikapoeder
 • een theelepel Italiaanse kruiden
 • een eetlepel kappertjes, als je hebt
 • 350 gram spaghetti (driekwart pak)
 • (olijf)olie

Haal eerst maar eens de snijplank tevoorschijn, want er moet aardig wat groente gesneden worden. Snij de ui fijn, hak de knoflook, en verdeel de tomaten in blokjes. Haal de ansjovisfilets uit het blikje en dep ze met keukenpapier droog, zodat de meeste olie eruit is. Snij de filets in stukjes.

Verhit een flinke scheut olie in een grote pan. Als de olie heet is, bak je er de fijngesneden uien in, tot ze zacht en een heel klein beetje bruin zijn. Voeg dan de gehakte knoflook toe, en kort daarna de ansjovisfilets. Je zult zien dat de ansjovis binnen een halve minuut begint weg te smelten in de olie. Doe er dan een scheut rode wijn bij en laat dat even opbruisen.

Dan doe je er de tomatenblokjes bij. Goed roeren, tot de tomaat een beetje uit elkaar begint te vallen. Voeg er dan een kopje water bij en zet het vuur lager. Maak de smaak af met de Italiaanse kruiden, de maggi, de theelepel suiker, de theelepel paprikapoeder en de theelepel sambal, en de azijn. Voeg geen zout toe, want de ansjovis is al hartstikke zout.

Laat de saus onder af en toe roeren ten minste twintig minuten zacht gaar pruttelen. Ondertussen kun je water opzetten voor de pasta, en de sla erbij klaarmaken. Als de spaghetti kookt, doe je de uitgelekte kappertjes bij de saus. Door ze nu pas toe te voegen, koken de kappertjes niet kapot en blijven ze knapperig. De saus is krachtig door de ansjovis, maar ook door al die andere smaakjes die je eraan hebt toegevoegd. Je zou haast niet geloven dat de belangrijkste ingrediënten uien en tomaten zijn.

Giet de pasta af en stort die in de pan met saus. Goed omscheppen en opdienen met geraspte kaas. Met een bak sla erbij heb je een complete maaltijd, die goed smaakt, niet duur is, en gemakkelijk is klaar te maken. Een pan spaghetti met saus voor vier personen hoeft op deze manier niet meer te kosten dan hooguit €2,50.

VEGETARISCH

Wil je dit gerecht vegetarisch maken, kan dat simpel door de visjes weg te laten en daarvoor in de plaats een klein scheutje sojasaus toe te voegen! Gebruik dan wel wat extra geroosterde notjes door je gemengde sla.

Dora ansjovis pasta saus 2 klein

HEERLIJKE SIMPEL DAGELIJKS ETEN – NEDERLANDS DIS

Dit gerecht plaatsten we al eerder op de site van Tante Dora / Dora-besparen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>