HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SLAG BIJ NIEUWPOORT  :    Het Zootje van Nieuwpoort

De keuken van de oorspronkelijke Nederlandstalige  NOORDZEEKUST  vanaf Duinkerken omhoog.

slag bij nieuwpoort VRANCX

De ouderen onder ons hebben in de lage landen allen vroeger de slag van Nieuwpoort op school geleerd. Die vond in 1600 plaats. Alleen Vlamingen weten waar Nieuwpoort ligt,  Hollanders zijn het vergeten. Toch was die slag erg bepalend voor de verhoudingen tussen vissers, kooplieden en andere varende gasten in de tijd rond de onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje in die tijd. Zeepiraterij was een goede bijverdienste of vaker gewoon de bron van inkomen voor veel Noordzeekustbewoners. Nieuwpoort en Duinkerken waren toen ware piratennesten en de Hollandsche heren hadden daar  slechte nachten van en hun schatkisten vulden zich daarom niet snel genoeg. Dus dan maar een groot leger met veel ongeregeld volk en met prins Maurits ( met behoorlijk wat tegenzin) als leider er op af gestuurd. Dus als gevolg:  de slag bij Nieuwpoort. De slag heeft Maurits  tegen de Spaanse troepen gewonnen, hoewel hij maar een zeer armetierig leger eraan overhield. Alleen de piraten in Duinkerken zijn daarmee niet verdwenen. Maar de opstand van de Nederlanden tegen de Spaanse overheersing begin toen echt pas een oorlog te worden. Hoewel het nog een halve eeuw duurde voordat de vrede ervan echt werd geregeld en de grootste onrust in de lage Landen even voorbij was.

nieuwpoort, waar de ijzer de noordzee treft

En tegenwoordig bestaat Nieuwpoort nog steeds. Daar mondt de rivier de IJzer uit in de Noordzee. En daaromheen groeide Nieuwpoort. De “Isera Portus”werd een nieuwe poort. Door zijn ligging was Nieuwpoort door de geschiedenis heen steeds een plek van hevige strijd. Maar de oude stadskern groeide steeds verder uit naar de kust toe en door annexaties werd Nieuwpoort-bad een nog steeds verder groeiend toeristisch centrum.  Waar men in ieder geval nog traditionele gerechten als Nieuwpoort’s zootje kan eten. De bebouwingslijn langs de kust ziet er net zo als bij vele andere Vlaamse kustplaatsen uit, dus daarvoor hoeft men Nieuwpoort niet te bezoeken.

de Vaamse kenmerkende kustlijn

Dan maar zelf Het ZOOTJE koken:

Nodig

 • 1/3 kilo of meer zeevis
 • 4 prei
 • 2 winterwortelen
 • 1 struik selderij
 • 1 aardappel, geschild en in kleine blokjes
 • 100 gram boter
 • 2 stevige tomaten
 • 2 teentjes knoflook
 • Peper, zout
 • Wat water
 • Wat kervel

 

Maak de vis schoon en snijdt er mooie filets vis vanaf. Houdt die apart.

VISBOUILLON – Van de resten : de koppen en graten en dergelijke kookt men in een ruime pan water een goede visbouillon. Daar heeft men behalve het visafval een glas droge witte wijn, een paar peperkorrels en zout, een half gesnipperd ui, 1 winterwortel in stukjes, een takje selderie en een paar takjes peterselie, wat tijm en dille en 1 laurierblad voor nodig. Na een 45 minuten zeven.

Snij intussen de prei, selderij en winterwortel fijn. Smoor die in de boter met de blokjes aardappel mooi aan, maar zonder alles te kleuren. Voeg er dan de tomaten in partjes en de knoflook kleingesneden bij. Even ook lekker doorwarmen. Dan er wat visbouillon bij voegen. Leg de stukken gefileerde vis boven op de groenten. Vul er zoveel bouillon bij dat de vis net nog in de bouillon ligt en smoor alles op een laag vuur gaar. Als de vis gaar is voor het serveren naar smaak er wat cayennepeper of sambal bijvoegen en royaal er peper over malen.

Afwerken met wat takjes fijngesneden kervel of een ander groen kruid. Het blijft een zootje.

zootje

ERBIJ

 • Wat geschilde aardappels
 • Een stukje gerookte heilbot of andere gerookte zeevis

  Gerookte heilbot

  Gerookte heilbot

Men geeft er gekookte aardappels bij, die in wat water met het stukje gerookte heilbot of zo zijn gaar gekookt. Het stukje gerookte heilbot kan men zo bij het zootje voegen.

WATERZOOI met vis smaakt ook lekker: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/vlaamse-keuken-waterzooi/

waterzooi met vis

 

GENIETEN VAN DE PRODUCTEN VAN DE ZEE : NEDERLANDS DIS

stoofgerechten met verse zeevis

stoofgerechten met verse zeevis

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>