HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

SNIJBIET IN BLADERDEEG echte ZOMERGROENTE

snijbietSNIJBIET

Snijbiet is een plant uit de Amarantfamilie. Het is een zeer oude groente waarvan de bladeren en de bladstelen als groente worden gebruikt. Het lijkt een beetje op spinazie en de variëteit met rode stelen, smaakt een beetje naar rode biet. De soort met dikke bladstelen wordt en werd plaatselijk warmoes genoemd.

Jammer genoeg zie je deze groente te weinig bij de normale groenteboer, maar biologische winkels en tuinders verkopen snijbiet wel. Snijbiet van de koude grond wordt gewoonlijk geoogst van eind juni tot eind september. Het wordt eerder en later ook nog aangeboden.  Sommigen koken de dikke bladstelen zonder het blad net zo als asperges.

Er bestaan een heleboel variëteiten met rode stelen, met krullend blad, met witte bladstelen/groen glad blad  en geelachtige gekruld blad met witte bladstelen. Het is trouwens een dankbare groente om zelf te kweken.

Je kunt snijbiet koken, stoven, roerbakken en jong rauw in salades eten. Samen met rijst bereid smaakt het erg lekker.

SNIJBIET  DEEGPAKJES

snijbiet in de tuin

 

  • 350 gram snijbiet
  • Wat olie
  • I kleine ui of sjalot , fijn gesneden
  • 4 tomaten, in kleine blokjes ( binnenste niet gebruiken)
  • Peper en zout
  • bekertje zure room
  • 150 gram geraspte pittige kaas
  • 300 gram plakjes baderdeeg
  • 1 ei losgeslagen
  • 4 theelepels grove mosterd
  • Eventueel verse basilicum, knoflook, daslook of look zonder look

 

Bak de ui aan in de olie. Voeg daarna de gewassen en klein gesneden snijbiet toe. Stoof verder totdat de biet zacht is geworden. Op smaak met peper en weinig zout. Naar smaak kan je ook nog knoflook of look zonder look toevoegen. Meng de groente met de zure room en de kaas. Besmeer de helft van de plakjes bladerdeeg ( 10 x 10 cm.) met het losgeslagen ei. Leg hierop een lepel snijbiet/kaas/room mengsel en daarop blokjes tomaat. Heb je basilicum in je tuin leg dan hierop nog een blaadje daarvan. Leg hierop weer een plakje met ei ingesmeerd bladerdeeg en druk de randen vast.   Ongeveer 20 minuten in een oven van 200⁰C. tot de pakketjes mooi gebruind zijn. Een volwaardig gerecht met bij voorbeeld een rijst- of macaronisalade.

snijbiet met bladerdeeg

  • Men kan van de bladerdeeg ook een taartbodem maken en het mengsel er op leggen en het taartje met kaas, nootjes open afbaaken of het taartje met nog een laag bladerdaag bekleden en hier nog wat van het kaas/snijbietmengsel en wat mosterd overheen smeren.

 

bladerdeeg

  • Ook met het verse blad van rode biet en/of radijsjes kan men dit recept maken

rode bietjesradijs

 

 

ALLE ZOMERGROENTES OP NEDERLANDS DIS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>