HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

STIMPSTAMP MET KARNEMELKSE SAUS

andijvie

Stimpstamp is de naam voor meestal andijviestamppot , dat  in vele streken zoals de Achterhoek in Nederland gangbaar was en is. Nu is stamppot in NEDERLAND, maar in VLAANDEREN , waar het veelal stoemp wordt genoemd, een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, maar meestal uit aardappels en groente. De onderdelen van de stamppot worden al dan niet in één pan in water met wat zout gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamppot- of pureestamper en goed  doorgeroerd.pureestamper

Naar smaak wordt zout, peper en eventueel een klontje boter, maar vaker (spek-)vet of reuzel toegevoegd. Direct daarna wordt het gerecht geserveerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden.

Favoriet bij velen is een kuiltje jus in de stamppot of met karnemelkse saus in de Achterhoek bij deze Potdeurmekare.

ANDIJVIESTAMPPOT of STIMP-STAMP    

  • 1 1/2 kilo kruimige aardappels
  • ½ kilo andijvie
  • bosje raapstelen
  • 25 gram boter ( vroeger meestal reuzel )
  • peper en zout uit de molen

Kook de geschilde en in stukjes gesneden aardappel met een bodempje water en zout in ruim 20 minuten gaar. Giet de aardappels af en bewaar het vocht.

Voeg de fijn gesneden en gewassen andijvie en raapstelen met de boter toe.

Stamp alles fijn. Voeg wat kookvocht erbij als de stimpstamp te droog is.

Op smaak maken met peper en zout.

andyviestamp

Voor een luxe stamppot met karnemelksesaus heb je nodig.

KARNEMELKSESAUS (Luxe versie)

  • 200 gram rookspek
  • klontje boter
  • 1 eetlepel bloem
  • ¼ liter karnemelk
  • nootmuskaat
  • peper en zout uit de molen

Voeg de bloem bij de al uitgebakken spekjes met wat boter, voeg al roerend de karnemelk erbij. Goed roeren zodat het een mooie gladde saus wordt. Op smaak maken met nootmuskaat en peper & zout en bij en over de stimp-stamp serveren. 

Andere tradities in de Achterhoek:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/cabbes-of-kabbus-achterhoek/

Cabbes

en

een soort voorloper van de huzarensalade:

http://www.nederlands-dis.nl/streekgerecht/halve-gedraaide-streekgerecht-achterhoek/

 

 

TRADITIES IN ONZE KEUKEN : NEDERLANDS DIS

keuken nederlands dis

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>