Nu al kan je overal, zelfs ondanks de felle koude, de bloemen van madeliefjes zien bloeien. En na een paar dagen warmte zullen er nog meer in bloei komen. Door hun witte stralende uiterlijk werden ze vaak in verband met Maria gebracht.
OUD GEBRUIK Op St.Jan ( 24 juni) moet je tussen 12 en 1 uur in de middag de bloemen van madeliefjes plukken en er een ketting van maken. Draag je die ook later gedroogd bij je, dan kan je de moeilijkste zaken tot een goed eind maken. Althans dat werd vaak verteld.
De plantjes van Madeliefjes of Meizoentjes groeien vrijwel overal in Europa en kan bijna het hele jaar bloeien. Tenminste als het even zonnig is. Men vindt ze vooral op grasland, in wieden en langs wegen en paden. Van de bloemen worden vaak bloemen slingers gemaakt. Kenmerkende witte bloem met 13 bloemblaadjes.
Broodbeleg met meizoentjesblad
- 3 eetlepels kwark
- 1 eetlepel zure room
- Peper en zout
- 1 theelepel honing
- Wat jonge blaadjes van madelief, bieslook, daslook en peterselie ( fijn gehakt)
Klop de kwark met zure room los, voeg naar smaak peper, zout en honing toe. Vermeng goed met de fijngehakte blaadjes en laat een minuut of 10 staan. Heerlijk voor op een vers gebakken broodje of zelfgebakken boerenbrood.
Meizoentjessla
- Nodig:
- Krop Romeinse bindsla
- ¼ kop vers , jong meizoentjesblad
- ½ kop meizoentjes
- 1 half-hard gekookt ei
- 3 eetlepels koudgeperste olijfolie ( milde soort)
- 3 eetlepels appelazijn
- 1 theelepel fijn gesneden kruiden (platte peterselie, bieslook, basilicum)
- Peper en zout uit de molen
- 1 theelepel honing
Snij het ei doormidden of in kwarten. Meng dat met de olie, peper, zout en honing. Voeg de kruiden en de azijn toe. Was de sla en de meizoentjes. Sla de sla droog en droog de bloemetjes met keukenpapier. Snij de bindsla in reepjes. Meng dit met de bloemen en verdeel de dressing er over.
Strooi er wat croutons in olijfolie gebakken over. Wat kleingesneden kerstomaatjes of radijsjes smaken er ook lekker bij.
Gestoofde groene blaadjes uit je tuin
- ½ kop jong zevenblad
- ½ kop jong , vers madeliefblad
- ½ kop zuring
- 1 kop vers brandnetelblad
- 2 kop spinazie
- 1 sjalotje
- ½ teentje knoflook
- Klont boter
- Peper, zout
- Wat groente bouillon
- Room
Bak de fijngesneden sjalot in de boter glazig, voeg dan de knoflook erbij. Op smaak met royaal peper en zout. Voeg dan de gewassen en klein gehakte groene bladeren erbij. Doorstoven totdat alles warm en geslonken is. Is het vrij droog , voeg dan weinig groentebouillon erbij en altijd een scheut room. Heerlijk bij gekookte rijst.
PERIODE: Het hele jaar.
Te gebruiken: * Frisse jonge blad is erg lekker in salades. * Bloemetjes in salades, samen met bij voorbeeld gewone botersla. * Met sinaasappelsap, citroensap, rozijnen of kruisbessen kan men van madeliefbloemen een lekkere witte wijn maken.
Let op andere planten, die in de natuur heerlijk zijn, zoals daslook: https://www.nederlands-dis.nl/eten-uit-de-natuur/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-daslook-ii/
ALLES WAT IN DE NATUUR TE ETEN IS : NEDERLANDS DIS
Geweldig,al die heerlijke ,smakelijke recepten met plantjes en “onkruid” uit de tuin voor nop!
Wij genieten ervan en leren steeds bij.
Tuinieren wordt nu een ontdekkingsreis!
Groet ,Anka