HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

WILDE ASPERGES UIT DE NATUUR    

WILDE ASPERGES

wilde asperge

Langs beken en rivieren land inwaarts in mei te vinden. Ook aan bosranden achter de duinen. Ongeveer 10 cm. afsnijden. Vrij snel verwerken. Ik blancheer ze kort in kokend water met wat zout. Overblijvende plant met knopen onder de grond. Reeds voor de middeleeuwen hier ingevoerd en verder verwilderd. Kan tot 1.20 meter uitgroeien. Struikachtige plant die in het najaar orange-bruin verkleurd en dan bovengronds verdwijnt. Naaldvormige takjes met vele vertakkingen hebben de functie van bladeren overgenomen. De eigenlijke bladeren zijn rudimentair aan de voet van die takjes aanwezig. Asperge is een eenslachtige, tweehuizige plant, wat betekent dat er aparte mannelijke en vrouwelijke planten zijn. De vrouwelijke bloemen zijn zeer klein en er zitten met vele aan een bloemstengel, de mannelijke zijn klokvormig en veel groter. Na bevruchting vormt de plant rode bessen tot 1 centimeter doorsnede, waaruit na kieming  ( en dat moet binnen een jaar, want langer leven ze niet) een kiem met een kiemblaadje groeit. Hier en daar langs rivieren groeit de “wilde”plant. Meestal zijn het ( vaal al veel eerder) verwilderde tuinasperges. De “wilde”asperge staat op de rode lijst, maar is tegenwoordig niet meer bedreigd.

Asperge wilde

Heerlijk met een sausje van kwark of zure room met “wildpluk”groene kruiden. Men kan verder met wilde asperges alles doen, wat men met groene asperges kan koken.

KOKEN

Houterige delen eraf snijden en na wassen eventueel opzetten met weinig zout, een stukje foelie en wat citroensap. Laat de afsnijdsel zeker 30 minuten afkoken. Dan zeven en het kooknat bewaren. De schoon gesneden en gewassen ‘wilde” asperges opzetten in dat kookwater en 10 minuten tegen de kook aanhouden. Vervolgens uit het kooknat halen en gelijk serveren met een hollandaise saus ( eventueel met verse voorjaarskruiden verrijkt) of met een mayonaise gemengd met wat zure room en op smaak met daslookblad en bloem( fijngesneden) en wat peterselie. Gekookte of gepocheerde kwarteleitjes smaken er erg lekker bij ( pas op de schaal van kwartel eitjes is veel moeilijker netjes te pellen dan van kippen-eieren). Natuurlijk kan men ook kleine krielkipeitjes erbij eten.

 

Hollandaise- saus: http://www.nederlands-dis.nl/oud-kookboek/kaas-melk-zo-zure-boter-of-eiersaus/

zure eiersaus 1 eco

En zelfgemaakte mayonaise: http://www.nederlands-dis.nl/dis/sauzen/mayonaise-met-of-zonder-friet/

mayonaise maak je zelf

Andere recepten met “gewone” asperges: http://www.nederlands-dis.nl/dis/hoofdgerecht/klassieke-gekookte-asperges/

gebakken asperge 2

En voor asperge-soep: http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/soep-aspergesoep/

aspergesoep met groene asperges

Meer informatie over zelf “wilde”apsperges in je tuin:  http://www.natuur-keuken.nl/eten/wilde-asperge/

 

ALLES WAT DE NATUUR BIEDT : NEDERLANDS DIS

mandje kruiden

One response to “WILDE ASPERGES UIT DE NATUUR    ”

  1. arjan schreef:

    We kweken onze asperges ook gewoon tussen het gras, ze doen het goed. We hebben 3 soorten: de echte wilde(Officinalis) de maritimes, en de gijnlim. Maar het kan gewoon heel goed in een tuin of langs een weg.
    Kijk verder op https://www.facebook.com/natuurvanovervloed/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>