HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

GOUDSBLOEM met eindeloze mogelijkheden UIT JE TUIN  en soms verwilderd hier uit de NATUUR      

goudsbloem 10 mei 2015

Goudsbloem ( Calendula) is een eenjarige plant oorspronkelijk afkomstig uit Zuid Europa. Het is familie van de composieten. Het zaait zichzelf gemakkelijk uit vanuit eigen zaad. Het is een plant met sterke geneeskundige kwaliteiten en zowel het blad als de bloem is eetbaar. Vroeger werd goudsbloem gebruikt als goedkope vervalsing van echte saffraan. Rond goudsbloem zijn veel sages en verhalen ontstaan. Het wordt gekoppeld als kroningsbloem aan het huis Oranje, maar ook Maria wordt er mee vereerd, vandaar dat het in Duitsland ook “Mariagold” heet.

Goudsbloem is een waardbloem voor heel veel vlindersoorten. Dat is al een reden om deze plant met andere vlinderbloemen royaal in je tuin te zaaien.goudsbloemen

Uit de zaden gewonnen goudsbloemolie wordt gebruikt als milieuvriendelijke verfverdunner.

De bloemen worden medicinaal gebruikt. De planten zijn wondsamentrekkend, huidherstellend en desinfecterend. En worden ook gebruikt voor gal en leverproblemen. Calendula is in heel veel zalven en tincturen te vinden.

RECEPTEN

WORTELSOEP met goudsbloemen

  • 1 liter groentebouillon
  • 1 eetlepel boter of scheutje olie
  • 1 courgettecourgette
  • 1 rode ui
  • ½ stengel prei of 2 bosuien
  • 1 teentje knoflook
  • ½ kilo wortelen ( mag zowel waspeen als winterwortel zijn)
  • Eventueel wat kurkuma ( geelwortel)
  • Wat zoete paprikapoeder
  • 1 takje tijm
  • Kleine handvol goudsbloembloemen
  • Wat bieslookstengels of wat fijngeknipte peterselie

Snij de groente grof, behalve 50 gram van de wortels die men een dunne reepjes snijdt ( julienne). Bak de ui aan tot het begint te kleuren. Voeg dan de geelwortel, de tijm en de paprikapoeder toe, samen met de prei en knoflook. Even alles aanbakken en de dan de groentebouillon met ( niet julienne-)wortel erbij. Alles een kleine 15 minuten doorkoken en de soep vervolgens met een blender fijnmaken of door een roerzeef passeren. Dan de dunne reepjes wortel erbij en alles op een laag vuur nog 5 minuten laten doorstoven. De soep op smaak maken met peper, zout en eventueel wat honing. De bloembaadjes er door strooien en na het uitscheppen garneren met wat sprietjes bieslook of de peterselie in stukjes en eventueel een goudsbloem.wortelsoep met goudsbloem

  • Wat slagroom of zure room smaakt er lekker door.

ANDERE GOUDSBLOEMSOEP

  • Wat olie
  • ½ kilo aardappels
  • 1 grote ui ( fijn gesneden)
  • 2 teentjes knoflook ( plat geslagen of geperst)
  • ½ stengel selderij ( fijn gesneden)
  • ½ liter groente bouillon
  • ½ liter melk
  • 2 eetlepels havermout of brinta
  • Zout en peper
  • Handvol goudsbloemen

Fruit de ui aan in de olie, voeg dan de knoflook en selderij erbij. Bak even aan. Voeg dan de aardappels erbij en bak die ook wat aan. Voeg dan de bouillon erbij en kook dit op een zacht vuur totdat de aardappels wel gaar zijn, maar nog niet uit elkaar vallen.

Voeg er nu de melk en de havermout bij en breng het voorzichtig weer tot de kook. Zet dan het vuur laag en voeg de goudsbloemen of alleen de bloemblaadjes erbij. Even doorgaan tot de soep mooi gebonden is. Maak de soep op smaak met zout, peper en wat sambal.aardappelgoudsbloemsoep

Lekker met zelfgebakken warm witbrood.

GOUDSBLOEMRIJST

Rijst gekookt met goudsbloemen geeft een mooie gele rijst, zelf voeg ik dan voor de smaak vaak kummel en laurier bij het kookwater en meng er bij het serveren mooie bruin gebakken stukjes rode en witte ui door.gele rijst

Natuurlijk kan men ook zoete rijst met goudsbloemen als nagerecht koken.

ZOETE GOUDSBLOEMRIJST

  • 1 kopje gebroken rijst of paprijst
  • 600 cc melk
  • 1 kopje rietsuiker
  • Handvol goudsbloemen
  • Wat zout
  • Vanillesuiker
  • Wat extra melk en net zoveel maïzena

Maak de melk warm met de vanillesuiker, wat zout en de goudsbloemen.

Voeg dan de gewassen rijst erbij en kook alles op een zacht vuur gaar. Vergeet natuurlijk niet te roeren en roer er dan als de rijst gaar is de koude melk met wat maïzena  opgelost erdoor. Voeg nu ook de suiker erbij. Weer roeren en laat dan alles nog even koken tot de maïzena gaar is. Vul er puddingvormpjes of kopjes mee en laat ze helemaal afkoelen. Stort ze op een bord en rasp er wat chocolade of amandelen over.  Een sinaasappelsaus smaakt er lekker bij.zoete rijstepudding gele

AARDAPPELPUREE UIT DE OVEN MET GOUDSBLOEMEN

  • ½ kilo aardappels
  • Wat zout, peper
  • laurierblad
  • 1 beker melk
  • Royaal boter ( 4 eetlepels)
  • De bloemblaadjes van 4 goudsbloemen
  • 2 eieren
  • Wat extra goudsbloemen

Snij de geschilde aardappels in kleine blokjes. Zet ze op met weinig water, wat zout en een laurierblaadje. Kook ze gaar. Giet ze af ( maar bewaar het kookwater voor een soep bij voorbeeld). Maak er puree van met een pureestamper of een blender. Verwarm intussen de melk met de goudsbloem-bloemblaadjes en een stevige klont boter en giet dat door de aardappelpuree. Maak de puree op smaak met zout en peper ( en eventueel wat nootmuskaat).

Splits en eieren. Roer de ei-gelen door de puree en klop de eiwitten hard en spatel die ook door de puree. Alles in een beboterde vuurvaste schaal. Ongeveer 20 minuten in een oven op 200 °C. Wel wat boter er over verdelen.

Als de aardappel/goudsbloem-schotel goudbruin is uit de oven halen en er nog wat bloemetjes van goudsbloem over strooien.

aardappelsschotel uit de oven

GOUDSBLOEMSTROOP of SIROOP

Alleen maken als je veel goudsbloemen hebt.

Op ¼ kilo aan bloemblaadjes van goudsbloemen heb je nodig –

  • ½ liter water
  • Sap en rasp van 2 onbehandelde citroenen
  • Wat vanillesuiker
  • 3-4 kilo rietsuiker

Meng alles in een pan met een dikke bodem. Verwarm het langzaam terwijl men steeds roert tot het kookt.  Blijft zo doorgaan tot de vloeistof licht stroperig is geworden. Wil men dikkere stroop dan moet men nog even doorgaan, maar daarbij moet je wel zorgen dat de stroop niet bruin wordt en de suiker al is het licht gaat aanbranden.

siroop of stroop altijd rustig en voortdurend roerend laten inkoken

siroop of stroop altijd rustig en voortdurend roerend laten inkoken

Giet het warm in potjes of flesjes en laat rustig afkoelen. Lang houdbaar op een koele plek. Erg lekker op pannenkoeken of bij wafels.

Wil je meer over goudsbloem weten, lees dan verder op: http://www.natuur-keuken.nl/eten/soms-is-het-echt-goud-voor-in-de-keuken-wat-er-blinkt-goudsbloem/

ALLES ZO UIT DE NATUUR OF JE TUIN : NEDERLANDS DIS & NATUUR-KEUKEN.NL

 

mandje kruiden

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>