HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

HALF OM en de oer-hollandse SLAVINK van GEHAKT VLEES

HALF OM

gehakt molen

Bij islamitische slagers kan men tegenwoordig ook halfom gehakt krijgen, al is het dan een mengsel van gemalen runder en lams-vlees. In ons land was traditioneel  half om half of beter gezegd halfom gehakt een mengsel van varkens – en rundergehakt. Alleen de verhouding ervan en de fijnheid varieert van slager tot slager. Vroeger verkochten slager op woensdag goedkoop gehakt. Want op maandag werd er geslacht, op dinsdag uitgebeend en van de resten daarvan werden na het uitsnijden van de betere stukken vlees gehakt gedraaid. Een gedeelte daarvan werd weer verder verwerkt. Toch was er altijd een te veel aan gehakt. En het is een kwetsbaar product om te bewaren, dus werd het goedkoop aangeboden. In menig gezin werd daarom op die dag gehakt, meestal in de vorm van gehaktballen gegeten: en zo kennen we woensdag gehaktdag. De andere dag dat zeker in de meeste gezinnen ook vlees werd gegeten was dan zondag. Een echt stuk vlees had dan de voorkeur, als men het kon betalen. Maar terug naar gehakt: het toevoegen van wat gemalen rundvlees aan varkensgehakt  geeft meer smaak en stevigheid.

Van gehakt worden veel vleesspecialiteiten door slagers gemaakt. Slavink is wel een van de meeste populaire daarvan. Het is een traditioneel Nederlands gerecht, dat vroeger vooral in de Noordelijke provincies speciaal rond Sinterklaastijd werd gegeten.

sinterklaas

 

Een slavink is een rolletje gekruid varkensgehakt of half-om-half gehakt omwikkeld met plakjes spek. Dit wordt zo in de boter of olie gebraden en als vlees bij een maaltijd gegeten. Het is belangrijk dat het braden op niet te hoog vuur gebeurt, anders is het spek aangebrand voordat het gehakt erin gaar is.

De slavink is tegenwoordig een van de meest gegeten vleesproducten in Nederland, dat ondanks de prijs, want omgerekend per kilo betaalt men bij de slavink het meest voor gemalen vlees.

Oorspronkelijk was een goede slavink omwikkeld door drie plakjes spek,  Vanwege het kostenaspect en de productietijd maken veel slagers de slavinken tegenwoordig met één of hooguit twee plakjes spek.

SLAVINKEN ZELF MAKEN

Recept voor 16 stuks:

  • 1 kilo varkensgehakt of half-om-half gehakt ( 30 % rund )
  • 300 gram witbrood (12 sneetjes casinobrood zonder korst)
  • water of melk
  • 1 ei
  • peper uit de molen, nootmuskaat naar smaak
  • zout (niet te veel)

Per slavink

  • 3 lange plakjes ontbijtspek

Om te braden

  • boter of reuzel

De vulling – Snijd de korsten van het brood af, en week het witbrood vijf minuten in koud water of beter melk. Breek het ei in een kom, doe er peper, nootmuskaat en zout bij. Knijp het witbrood uit, en meng dit door het ei.
Doe dit mengsel door het gehakt en kneed net zo lang totdat het een egaal mengsel even door. Dit kneden gaat het beste met de volle hand, lekker knijpen.

( het aangemaakte gehakt kun je anders maken door bijvoorbeeld een zeer fijn gehakte ui, een teentje knoflook en wat cayennepeper en zoete paprikapoeder bij het mengsel te doen. Ook kerrie past goed bij de vulling)

De slavink – Leg één plakje spek neer. Leg het tweede plakje dwars erover, en leg dan het derde plakje naast het eerste plakje. Vorm rechte staafjes van het gehakt, net zo lang als de twee spekplakjes samen breed zijn. Leg het gehakt op het ontbijtspek. Van de twee dwarse plakjes vouw je ieder één uiteinde over het gehakt, de ene aan de bovenkant, de ander aan de onderkant. Dan vouw je het ene spekplakje over de uiteinden van de gehaktstaaf heen, en tot slot de andere uiteinden van de dwarse plakjes.slavink

Laat de slavinken voor gebruik een uur koud staan. Slavinken zijn goed in te vriezen.

Bak de slavinken op een zeer laag vuur, want anders is het spek verbrand en het gehakt nog niet gaar.

gebakken slavink

 

Nog meer gehakt:

We gebruiken gehakt nog steeds veel in onze keuken, Traditioneel vaak als GEHAKTBROOD: https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/gehaktbrood/.

gehaktbrood

 

Maar nog vaker als Gehaktbal:

https://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/gehaktbal-gebakken/

gehaktbal

 

 

TRADITIONELE VLEESSPECIALITEITEN : NEDERLANDS DIS

zo leerden slagers vroeger het vak

zo leerden slagers vroeger het vak

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>