HET RECEPTENBOEK VAN NEDERLANDS DIS

Want traditie maakt eten nog leuker

ZUURKOOL OF TOCH WAT ANDERS VOOR SINT een echt Wintergerecht

zuurkool

Gestoofde zuurkool is een gerecht dat wij vroeger met Sinterklaas wel aten. Niet veel werk , maar wel veel smaak.

Het liefste liet men het op een groot petroleumstel sudderen of achter op het grote keukenfornuis. Vaak stond de bisschopswijn er naast in een mooie oranje gietijzeren pan.

Het is een gerecht wat niet moeilijk is om te maken en eigenlijk ook niet veel tijd kost, maar telkens een beetje tijd over de dag verdeeld. Ideaal gedurende deze dag, waarop zoveel nog vaak op het laatst afgerond moet worden.

GESTOOFDE ZUURKOOL

Nodig:

  • 1 kilo vastkokende aardappels ( geschild)
  • ½ kilo fijne verse worst
  • Grove mosterd
  • Zoete paprikapoeder
  • Wat boter
  • 60 gram rookspek in blokjes
  • 3 gesnipperde uien
  • ¾ kilo zuurkool
  • 6 jeneverbessen
  • 2 winterwortels
  • Peper uit de molen / zout
  • Bouillon
  • Fijngesneden prei of bosui

Zet een pan met wat water op. Als het kookt dit over de verse worst gieten. De worst een halve minuut in het kokende laten. Er uit nemen en met keukenpapier afdrogen. De worst insmeren met mosterd en dan bestrooien met paprikapoeder.  Afgedekt wegzetten.

Bak de spekjes uit, eventueel in wat boter. Voeg dan de ui erbij. Mooi licht bruin stoven. Voeg dan de voorbereidde worst erbij. Doorstoven totdat alles een bruin kleurtje heeft. Dit gaat het beste met de deksel op de pan. Niet vergeten de worst te keren en de uien soms om te roeren.

Vis dan de worst uit het vet.  Vermeng de losgesneden zuurkool erbij en de winterwortel in plakjes. Kruid het met peper en de jeneverbessen. Voeg voldoende bouillon bij zodat alles in 1 cm. vocht staat. Voeg wat laterde worst weer toe, als alles aangestoofd is. Stoof dit alles op een zacht vuur nog zeker een half uur door.

Kook intussen de aardappels gaar in wat water met zout. Stoof ze even na en droog in de drooggegoten pan.

Leg de aardappels op een schaal rond de zuurkool,  zuurkool met verse worst gestoofd

De worst in stukken erover en eventueel alles bestrooid met fijne prei – of bosui ringetjes.

Zet de pot met mosterd extra op tafel.mosterd in pot

Zuurkool zelf maken. Kijk op:

http://www.nederlands-dis.nl/hoofdgerecht/zuurkool-zelf-maken/

zuurkoolpotzuurkool

VOOR EEN SIMPEL< MAAR SMAKELIJK GERECHT : NEDERLANDS DIS

Van ousher werd er in veel families op pakjesavond elk jaar hetzelfde gerecht gegeten. Boerenkoolstamppot komt vaak voor, een gerecht dat men op veel plaatsen in het oosten van ons land MOOS noemt. Daarnaast zijn er erwtensoep-families, natuurlijk met schijven roggebrood met gerookt katenspek of belegen oude kaas. Ook kaasfondue zie je tegenwoordig, maar al deze traditie schijnt het van de gourmet-ziekte te gaan verliezen.

Voor meer lekkernijen voor de tijd van Sinterklaas: natuurlijk op nederlands-dis.nl 

En voor lekkere pakjesavond drankjes kijk je op: WINTERDRANKEN

 

Echte Zwarte Piet-taart

Laat de Echte Zwarte Piet(-taart)maar komen

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>