
Veldsla werd vroeger wel-korensla genoemd, omdat het als een soort onkruid tussen de wintergraan groeide. Veldsla is familie van de kamperfoelie en wordt plaatselijk ook wel ezelsoor genoemd. Wordt in volle grond , maar vooral in platte bakken geteeld en gewoonlijk in de winterperiode geoogst en aangeboden. In volle grond kan het – 5 °C verdragen in een onverwarmde platte kas wel – 15°C. Zeker in Duitsland en Frankrijk wordt het erg veel gegeten. Rond Barendrecht en in Limburg, Zeeland en in Vlaanderen wordt het wel gekweekt.
Veldsla is bij ons van september tot ongeveer april verkrijgbaar. Dus een typische wintergroente.
Veldsla wordt altijd met de worteltjes er nog aan geleverd. In een draaiende beweging kan men de blaadjes er af draaien. Was de veldsla in ruim water ( eventueel met wat zout, als de blaadjes wat zanderig zijn) en laat ze goed uitlekken. Gekoeld een redelijk aantal dagen goed houdbaar.
Veldsla is zowel koud in salades, als warm te gebruiken in stamppotjes, soep en groentegerechten. Het heeft een zacht noot-achtige smaak die samen met noten of notenolie erg lekker smaakt. Als groente kort gesmoord ook lekker.
OUDE RECEPTEN
Het Haagse kookboek geeft een recept van veldsla met fijngesneden gekookte rode biet en appel (goudrenet) met een dressing van olie, azijn, peper & zout en een fijngesneden sjalotje. Ook het Margriet kookboek adviseert veldsla met geraspte gekookte biet met een slasaus te eten. De Amsterdamse Huishoudschool bij monde van mevrouw Wannée adviseert veldsla met een slasaus met een gesnipperde bieslook, een uitje of fijngesneden prei te eten.
Maar veldsla en biet smaken erg goed samen.
Zo zijn er uitgebreidere salades met veldsla:
VOORJAARSSALADE
- 100 gram veldsla
- 1 ui
- 1 rode paprika
- 10 radijsjes
- Geschaafde amandelen
- Olie/azijn
- Zout & peper
- Wat suiker of honing
Maak een dressing van olie, azijn, peper en zout en wat suiker of honing. Snipper ui fijn, snij paprika in kleine vierkantjes, sla radijsjes in plakjes ( is het groen nog fris , houd dit apart). Roer de ui, paprika en radijs door de dressing. Verdeel de schoongemaakte, gewassen en gedroogde veldsla over een slakom. Leg de dressing met de groentes er over. En verdeel net licht geroosterde amandelschaafsel er over heen.
Maar denk ook eens aan een combinatie met net gepelde mandarijntjes in partjes met geraspte oude kaas, walnoten en veldsla.
In een warm gerecht gebruik ik veldsla vaak net zoals raapstelen.
Stamppot met veldsla, raket en zalmreepjes.
- 1 kilo kruimige aardappels
- Zout
- 1 rode ui in ringen
- 1 prei ( in ringetjes)
- Wat perenstroop
- 100 gram veldsla ( schoongemaakt)
- 100 gram raket of rucola (gewassen en kleiner gesneden)
- 200 gram zalmsnippers
- Boter
- Grove mosterd
- Peper en zout
- Wat zure room
Kook de geschilde aardappels in kleine blokjes met weinig water en zout gaar.
Smoor intussen de prei met ui in boter aan, tot het licht gaat kleuren. Dan peper en zouten perenstroop erbij en de groente even door stoven totdat ze een dun glazig laagje hebben gekregen. Niet te lang verwarmen. Voeg dan de 2 slasoorten en de fijngesneden zalmsnippers erbij. Schep dat voorzichtig door de afgegoten aardappelblokjes. Wat mosterd erbij en zure room en gelijk serveren.
Men kan er wat fijn geknipte groene kruiden ( peterselie, bieslook, koriander en/of dille) over strooien, maar pas op met dille en koriander ( niet te veel).